X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Fabricage van (vruchten)wijn

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van 11960 11960 Auteur op infoyo sinds
29 December 2008


Bekijk het profiel van 11960
Datum: 05-06-2009
Auteur: 11960
Wijn wordt bereid uit druiven. Als je andere grondstoffen gebruikt, zoals bijvoorbeeld vruchten, dan spreek je van vruchtenwijn. Je mag dan niet het “afgekorte“woord wijn gebruiken. Zoals de titel al doet vermoeden gaat dit verhaal niet over de fabricage van wijn uit druiven, maar van die uit vruchten. Ik ben al sinds jaren een fervent bereider van vruchtenwijn. Bereiding van vruchtenwijn is minder gemakkelijk dan wijn maken uit druiven. Ik zal het je uitleggen.

Wijn

Wijn maken is eigenlijk heel simpel. Je hoeft er echt heel weinig voor te doen. Ik heb al eens een kleine hoeveelheid bereid. Als je druiven hebt, moet je het maar eens proberen. Je plukt rijpe druiven, kneust ze en laat ze gisten (de gistcellen zitten op de schil) in bijvoorbeeld een emmer die is afgedekt met een schone doek. Je zult zien dat na een dag de gisting al op gang komt. Dan wordt het wat moeilijker. Alles moet in een fles die is afgesloten met een waterslot. Daarna moet je telkens de bovenstaande vloeistof scheiden van de most die op de bodem ligt (decanteren). Dit moet worden herhaald totdat de gisting ten einde is. Dit kan op een natuurlijke weg, maar dat kost tijd. De grote wijnboeren gebruiken hiervoor sulfiet (de gistcellen worden afgebroken en kunnen zich niet meer vermenigvuldigen). Dit sulfiet wordt ook gebruikt als conserveringsmiddel, is niet meer te verwijderen en blijft dus in de wijn zitten met alle nare gevolgen van dien. Sulfiet is giftig en er wordt beweerd dat sulfiet verantwoordelijk is voor hoofdpijn. Ik moet zeggen dat ik daar mijn twijfels over heb, ik denk dat dit gewoon komt omdat er teveel wijn (lees: alcohol) is gedronken). Maar enfin, uiteindelijk kan dan de wijn in de fles en je kunt ze drinken wanneer je wilt. Dit is in het kort het hele proces.

Vruchtenwijn

De bereiding van vruchtenwijn is wat complexer. Op de eerste plaats bevatten vruchten geen gistcellen zoals druiven. Die zul je moeten toevoegen, maar gist is overal te koop. Daarnaast bevatten de meeste vruchten (veel) minder suiker. Om een alcoholpercentage van 12% te krijgen, zul je dus een hoeveelheid suiker moeten toevoegen afhankelijk van het suikergehalte van de vrucht (banaan bevat veel suiker, ik dacht 20% en vlierbessen, waarvan ik de vruchtenwijn maak bevat slechts 4% suiker). Om de gisting op gang te krijgen moet je vervolgens een giststarter toevoegen. Doe je dat niet dan heb je grote kans dat je kunt wachten tot sint-juttemis. Bovendien moet de “vruchtenoplossing“ een bepaalde zuurgraad hebben, dit beteken dat je citroenzuur moet toevoegen. Als laatste is er nog een essentiėle grondstof nodig die “body“aan de wijn geeft, tannine! Gelukkig bevat de vlierbes wel tannine, zelfs heel veel, eigenlijk te veel. Ik gebruik daarom niet de bessen voor de gisting, maar het sap. Een appel bevat bijvoorbeeld nauwelijks tannine. Als je hier vruchtenwijn van wilt maken, moet je tannine toevoegen (is ook te koop). Als laatste kun je allerlei (natuurlijke) smaakstoffen toevoegen zoals gember, rozijnen, sinaasappelschillen, allemaal afhankelijk van de smaak die je wilt hebben. Je kun je wel voorstellen dat je moet oppassen met het toevoegen van gember vanwege zijn overheersende smaak.
Dan kan de gisting beginnen zoals beschreven bij wijn. Ik gebruik echter niet het giftige sulfiet. De consequentie is dat je in dit geval wel heel netjes moet werken, zodat er geen bacteriėn in de vruchtenwijn komen (flessen heel goed schoonmaken bijvoorbeeld).

Tenslotte

Als de gisting dan ten einde is en je hebt alle vruchtenwijn in de fles geheveld, kun je familie en kennissen van jouw vruchtenwijn laten genieten. Ik was erg huiverig toen ik de eerste flessen opentrok en aan de gasten serveerde. Ik had ze natuurlijk wel geproefd, maar je bent toch niet helemaal objectief. Echter de reacties waren overweldigend. Een zwager van mij die eigenaar is van een café/restaurant wilde al een flinke hoeveelheid afnemen. Dat ging me toch te ver, omdat ik geen productiebedrijf wilde beginnen. Bovendien kost het allemaal wel erg veel tijd. Ik moet bekennen dat ik me wel zeer gestreeld voelde.
Vruchtenwijn maken is een interessante hobby waarin je veel tijd kwijt kunt. De vlierbessenwijn die ik maak, is bovendien “gezond“ en medicinaal, althans dat wordt gezegd van deze bessen. Ik heb onlangs een paar flessen opengemaakt uit het jaar 2004 en de wijn smaakte nog steeds geweldig, dus conserveringsmiddel heb je niet eens nodig.

Reacties op dit artikel
Jimm, 2009-07-05
( 0 )

Een enthousiasmerend verhaal! Ik heb ook wel eens vlierbessenwijn gemaakt, en die werd pas na een jaar of 10 echt lekker. Hoewel de wijn goed geklaard was voor het bottelen, sloeg de meeste tannine (en hoe heette dat zuur ook al weer, sambunigrinezuur?) nog neer tijdens de rijping en vormde dan een bijna niet te verwijderen laag in de fles. Jong was de wijn echt niet lekker, vond ik, maar ik zou best nog een paar flessen van toen willen hebben...
11960, 2009-11-13
( +4 )

Hi Jimm,
Ik denk dat jij de vlierbessen in zijn totaliteit hebt laten gisten. Dat betekent dat de wijn inderdaad, als je ze jong drinkt, bitter smaakt of althans niet lekker. Ik weet dat de wijn beter wordt wanneer je ze langer laat liggen, precies zoals jij het omschrijft.
Ik zal binnenkort eens een recept vrijgeven om vlierbessenwijn te maken, de wijn waar ik zoveel succes mee heb.
Dries, 2009-11-17
( 0 )

Enkele opmerkingen: sommige eetappels en bittere ciderappels bevatten zelfs meer tannines dan druiven. Bij het pulpen van appels komen evenwel meer bittere tannines in de most terecht dan bij druiven. De bitterheid wordt nog versterkt bij appelwijn door het verhoogde alcoholgehalte. Appelwijn smaakt dan ook vaak onaangenaam bitter.
Appels bevatten trouwens ook wilde gisten in overvloed, zodat het gebruik van een gekweekte gist een optie is, geen noodzaak.
Zuren toevoegen kan, maar liefst geen citroenzuur. Als een navolgende malolactische gisting optreedt krijg je azijnsmaak. En een malolactische gisting is waarschijnlijker omdat U geen sulfiet gebruikt. Pas dus op, ook bij het bottelen van droge wijn. Die kan hergisten (melkzuur). Gebruik dus drukbestendige flessen.
Sulfiet heeft inderdaad een ontsmettende werking. Maar de meeste gisten doet het niets. Je kan er geen gisting mee stopzetten. Melkzure bacteriƫn en azijnbacteriƫn worden er wel door vernietigd.

mvg
11960, 2009-11-17
( 0 )

Ha Dries,

Bedankt voor je reactie. Ik ben gestopt met het maken van wijn van appels, omdat deze wijn geen body heeft. Een heel verschil met vlierbessenwijn bijvoorbeeld. Ik kan niet zeggen dat ik deze wijn bitter vind, integendeel, een beetje waterig. In de recepten die ik tot nog toe heb gezien wordt steevast tannine toegevoegd, naar mijn idee juist om de wijn wat meer body te geven. Ik merk dit ook bij het bereiden van wijnen uit bessen, bramen, peren enzovoorts. Daarom ben ik gestopt met deze ingrediƫnten en ben uitsluitend verder gegaan met vlierbessenwijn. Met deze wijn heb ik ook meer succes. De appelwijn heb tenslotte gebruikt voor destillatie.
Robokyp, 2011-03-23
( +2 )

Ik wil zo graag het recept hebben van vruchtenwijn met kleinfruit: aardbeien
frambozen bramen kersen en rode bessen bij elkaar tot een wijn.
en waar kan ik tannine en giststarter kopen?
11960, 2011-03-23
( 0 )

Hi Robokyp,

Ik denk dat er wel (kleine) boekjes te koop zijn over de bereiding van verschillende vruchtenwijnen. Ze komen allemaal op hetzelfde neer. Je moet alleen rekening houden met de hoeveelheid suiker, citroenzuur en tannine die in de vruchten zit, m.a.w. hoeveel suiker, citroenzuur en eventueel tannine) je extra moet toevoegen, afhankelijk van de vruchten die je gebruikt.
Tannine, giststarter en andere hulpmiddelen kun je het beste bestellen via een internetwinkel. Binnen enkele dagen heb je het binnen.
Succes!
11960, 2011-03-23
( 0 )

Hi Robokyp,

Kijk op deze pagina naar de Ads, toegevoegd door Google, daar zit wel een leverancier bij!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl