X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Bewaren en opslaan van wijnen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Carina03 Carina03 Auteur op infoyo sinds
17 Augustus 2008


Bekijk het profiel van Carina03
Datum: 20-07-2009
Auteur: Carina03
Hoe moet je wijnen bewaren? Of moet je wijnen niet bewaren, maar meteen opdrinken. In dit artikel leest u meer over het bewaren, het opslaan en de juiste temperatuur van wijn.

Geniet u ook zo van wijn?

De meeste wijnen zijn gemaakt om binnen één of twee jaar op te drinken. Alleen echte hele mooie wijnen zijn interessant voor de opslag. Zulke wijnen komen vooral uit de Bordeaux, maar ook uit het Rhônegebied en de Bourgogne.

Het is daarom belangrijk dat wij een onderscheid maken tussen de echte wijnkelder en een voorraadje dat wij in huis hebben. Een wijnkelder gebruiken wij om flessen langer te bewaren, maar het huiselijke voorraadje moet voor het grijpen liggen.

Wanhoop niet als u geen kelder hebt om de wijn op te slaan.

1. Kies een plek die donker is en die constant van temperatuur is. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Van temperatuurschommelingen is wijn niet gediend. Er is vast wel een plek te vinden in de garage, de meterkast, een gangkast of misschien wel in de kruipruimte onder uw huis.

2. Een beetje vocht is niet zo erg, maar niet tè vochtig, want het zou wel jammer zijn als de etiketten door het vocht vergaan.

3. Houd uw wijnvoorraad liefst zo rustig mogelijk, dus vrij van trillingen. Wijn ligt graag in absolute rust.

4. Leg de flessen altijd plat, want dan blijft de kurk goed vochtig. Een uitgedroogde kurk laat lucht door en dan is de wijn gauw niet meer goed. Tegenwoordig heeft men ook kunststof kurken en schroefdoppen. Voor de hele echte wijnkenners een gruwel!

Enkele flessen rode wijn voor direct gebruik kunt u op een rekje in de kamer bewaren. Leg de witte wijn op een koele plek.


Heeft u een kelder?
Mocht u wel een kelderruimte hebben waar wijnen opgeslagen kunnen worden, dan heeft u rekken nodig . Dit kan een metalen rek zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Tal van bouwsystemen zijn er in omloop waarbij de losse elementen opgestapeld kunnen worden. Elementen van vulkanische lava regelen goed het klimaat en zorgen voor een vrij constante temperatuur en vochtigheidsgraad.Het verhaal doet de ronde dat witte wijnen niet bewaard kunnen worden. Dat is echt niet waar. Ook onder de witte wijnen zijn uitgesproken bewaarwijnen. Waar blijft, dat de meeste gewone wijnen binnen een redelijke termijn lekker opgedronken moeten worden.


Hoe drinkt u de wijn?

Rode wijn wordt gedronken op kamertemperatuur. Helaas is het in de meeste huiskamers te warm doordat er een centrale verwarming is. Een temperatuur van 20 graden is voor een wijn eigenlijk te hoog. Een rode bordeaux moet tussen de 17 en 19 graden zijn, de rode bourgogne en een rhône wijn mogen best iets koeler zijn, zo tussen de 16 en 17 graden.

De mousserende wijnen en de beaujolais worden nog koeler gedronken 10 – 12 graden.

Witte wijn wordt koel gedronken. Zo ongeveer 8 – 12 graden. En als ik koel schrijf dan bedoel ik ook ‘koel’, dus niet ijskoud. Als de witte wijn koel is dan behoudt het zijn eigen verfrissende karakter.

Hoe kun je de witte wijn koelen? Er zijn diverse methoden. Zet de fles ongeveer twee uur voor het gebruik onderin de koelkast. U kunt ook een wijnkoeler nemen en deze vullen met water en ijs en daar de fles ongeveer 15 minuten in zetten. Ligt de ideale temperatuur voor witte wijnen rond de tien graden, de witte wijnen van een hogere kwaliteit mogen best tegen de 12 graden aanzitten, dus ietsje hoger.

Rosé smaakt ook het best tussen de 8 en 12 graden.


Er bestaan speciale wijnthermometers waarmee de temperatuur van de wijn gemeten kan worden.


Tot slot nog iets over de kurkentrekker
Er bestaan tal van kurkentrekkers, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal ideaal zijn om een fles te ontkurken. Let bij het kopen van een kurkentrekker altijd op de spiraal. Die spiraal moet open zijn, u moet er een lucifer in kunnen steken. Als de spiraal dicht is, heeft de kurkentrekker de neiging de kurk kapot te draaien. Hoe de kurkentrekker verder werkt is minder van belang. Bij de één moet er getrokken worden, bij de ander moeten wij draaien of duwen. Van oudsher prefereren de echte kenners het opvouwbare sommeliersmes met een mesje om de capsule los te snijden en een dubbele hefboom.

Geniet van uw wijn.

Reacties op dit artikel
Ron, 2009-08-30
( +1 )

Carina03, 2009-08-31
( +1 )

Hoi Ron, van alles een beetje dus.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl