X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Primeurwijn: framboosjes en frisse besjes

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Specialist Specialist Auteur op infoyo sinds
24 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Specialist
Datum: 02-11-2009
Auteur: Specialist
,,Als je een lekkere fruitige geur ruikt en de smaak van framboosjes en frisse rode besjes proeft is het meestal goed. Ruik je de geur van geraniums of krijg je de smaak van die ouderwetse rode harde frambozen snoepjes in je mond, dan is het mis.’’ Vinoloog Hens Jansen geeft een kort college primeurwijn proeven.

Jonge wijnen

De jonge wijn komt in november weer op de markt. Althans die wijnen waarvan de druiven groeien in het Europese werelddeel. In landen op het zuidelijke halfrond zoals Zuid-Afrika kon de primeurwijn al veel eerder worden geproefd.

Beaujolais primeur

Beaujolais primeur
Primeurwijn komt van over de hele wereld maar de Franse Beaujolais primeur is bekend bij het grote publiek. ,,De Fransen waren namelijk de eersten die met primeurwijn begonnen’’, vertelt Jansen. ,,De jonge wijn dankt zijn superfruitige afdronk aan de gebruikte druivensoort; de Gamay en de vinificatiemethode: de zogenoemde ‘Maceration Carboninque’. Met een andere druivensoort krijgt de wijn een steviger karakter.’’

Verbrand smaakje

Om een goede wijndruif aan de wingerd te krijgen is geen eenvoudige opgave voor de wijnboeren, vertelt Jansen. ,,Klimaat en de factor geluk zijn ook bepalend voor de kwaliteit. Is het seizoen te nat dan worden de druiven te waterig. Is het seizoen veel te warm dan komt er een verbrand smaakje aan de wijn; ook niet echt lekker.’’

Jong drinken


Het is het beste de primeurwijn, volgens de vinoloog, jong te drinken. ,,Je kunt primeurwijn best na een jaar of twee nog drinken maar dan is de fruitige smaak verdwenen. Wat overblijft, is niet meer dan een lichte wijn.’’

Hype


Vroeger was de primeurwijn een hype, vertelt Jansen. De wijn vloog de winkels uit.. Het ging volgens de vinoloog mis met de primeur omdat sommige wijnboeren knoeiden aan de kwaliteit om aan de schreeuwende vraag te kunnen voldoen. Het grote publiek pikte dat niet en liet de primeur links liggen.

Gesjoemel


Het gesjoemel met primeurwijn is voorbij, maar het image heeft een flinke deuk opgelopen bij veel liefhebbers. Jammer, vindt Jansen. ,,Want de primeurwijn is een leuk product.’’ Maar veel primeurwijnen vindt de vinoloog toch onder de maat. ,,En steeds meer mensen proeven dat ook. De consument krijgt steeds meer verstand van wijn. Deze drank wordt een meer en meer populair product. Ik merk dat bier en gedistilleerd duidelijk op zijn retour is.’’

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl