X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wijnen uit Zuid-Afrika

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van emfkruyssen emfkruyssen Auteur op infoyo sinds
08 Augustus 2008


Bekijk het profiel van emfkruyssen
Datum: 13-04-2010
Auteur: Emfkruyssen
Het prachtige en wonderschone Zuid-Afrika heeft een heel gevarieerde flora en fauna. Toch zijn het niet zo zeer de planten of dieren, de bergen, de zee of de zon die Zuid-Afrika wereldwijd populair hebben gemaakt. Dat deden wel de Zuid-Afrikaanse wijnen. 

Bijna 350 jaar wijn

De allereerste Zuid-Afrikaanse wijn werd op 2 januari 1659
geperst. Daarmee bewezen Jan van Riebeeck en zeker zijn
opvolger Simon van der Stel dat wijnbouw in Zuid-Afrika
mogelijk was.

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw kende sedert de komst van
de Franse Hugenoten een echt kwalitatieve start.
De Fransen maakten de wijn en de 'Hollanders' verkochten
hem. Later kwamen daar de Engelsen nog bij, die voor een
nog grotere afzetmarkt zorgden.

Toen de apartheid in Zuid-Afrika wegviel, boekte de wijnbouw
er een enorme vooruitgang. 

In Nederland is Zuid-Afrikaanse wijn bijzonder populair en
staat zelfs op de tweede plaats, achter de Franse wijnen.  

Het beste uit twee werelden

De wijngaarden van Zuid-Afrika (vooral die van de zuid-
westelijke gebieden), behoren tot de allermooiste van
de wereld.
De in Nederland geliefde wijnen komen uit de Kaapregio,
(in het Afrikaans: Weskaap en in het Engels Western Cape).

Hoop Huis brengt frisse, fruitige en soepele wijnen voor
elke informele gelegenheid. Daarentegen zijn de wijnen
van Vals  Baai wat voller en rijker.
De Chardonnay is een vriendelijke allrounder, de pinotage
een geweldige wijn voor bbq (braai) en voor vlees (kasse-
rols).
De sauvignon blanc van Bergschaduw is bijzonder fris,
elegant en licht kruidig. De rode Bergschaduw die
gemaakt wordt van ruby cabernet en cinsault is zacht, fruitig,
rond, erg vriendelijk van smaak en verrukkelijk bij gebraden
of gegrilde vleesgerechten en rijpe kaas.

Zuid-Afrikaanse wijnen zijn een combinatie van het beste
uit twee werelden (de oude en de nieuwe). 

Geweldige culinaire potpourri

In Zuid-Afrika wordt er al in januari geoogst, iets dat in alle 
andere wijnproducerende landen van het zuidelijk halfrond
gedaan wordt.
Een extra voordeel daarvan voor de Europese wijngenieter
is dat  de jonge wijn al in het voorjaar te proeven is.

In Zuid-Afrika wordt nog bijna overal met de hand geoogst
en omdat de temperaturen tijdens de oogst overdag al
vlug oplopen, wordt er vaak 's nachts of in de vroege ochtend
geoogst. Zo blijven het fruitige karakter en de frisheid (de
twee belangrijke troeven van de Zuid-Afrikaanse wijnen)
behouden.   

Zuid-Afrikanen eten graag buiten en zeer populair daarbij
is de braai (een uitgebreide barbecue met vis, schaaldieren,
vlees, gevogelte of wild en naar smaak gekruid).
Ook geliefd zijn 'sop' (soep), 'slaai' (salades), 'bredies'
(groente- en vleesgerechten), 'kasserols' (stoofschotels),
'potjeskos' (in de ketel of door koken gegaard), pastei, vis of
vlees 'bobotie',  kerriegerechten en natuurlijk ook 'nageregte',
gebak en 'soetgoed'.

Kort om: de culinaire traditie van Zuid-Afrika is net zo gevarieerd
als de bevolking. Zo brachten de Hollanders er hun gerechten,
die extra op smaak werden gebracht met de vele beschikbare
specerijen uit Indie. Dat werd nog versterkt met de komst van
de immigranten uit Maleisie die hun Oosterse kookgewoontes
en ingredienten meenamen.
De Franse Hugenoten gaven wat meer verfijning en variatie aan
de bestaande Hollandse gerechten en de latere Engelse 
bezetters, maar ook de vele Duitse en Portugese kolonisten
en de inheemse zwarte bevolking droegen eveneens hun
steentje bij aan het verrijken van de Zuid-Afrikaanse kookkunst.   

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl