X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wijn leren drinken is voor iedereen !

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van xiron2 xiron2 Auteur op infoyo sinds
10 Februari 2010


Bekijk het profiel van xiron2
Datum: 25-05-2010
Auteur: Xiron2
Is wijn, wijnbouw moeilijk te begrijpen of kan iedereen iets leren ? Natuurlijk kan dat en d.m.v. dit artikel zal ik daar dieper op ingaan. Natuurlijk moet je er wel voor open staan, maar dan zal je snel inzien dat er een hoop zin en onzin en een hoop onterechte mystiek verkocht wordt.

Hoe is wijn eigenlijk ontstaan ?

Om te beginnen moeten we eerst weten hoe wijn maken eigenlijk ontdekt is. Duizenden jaren voor Christus  liet een rijke Farao zijn druiven opslaan in een koele kelder in stenen bassins om ook in de (zij het zeer matige) winter van druiven te kunnen genieten.  Toen hij een paar maanden nadien een slaaf naar beneden stuurde om eens een kijkje te nemen naar de druiven bleek de man enige tijd later overleden te zijn. Wat was er gebeurd ?  De man was uitgegleden en in één van de bassins gevallen. De gistcellen die op iedere druif aanwezig zijn hadden de suikers omgezet in onder andere alcohol en koolzuur. Aangezien koolzuur zwaarder is dan lucht blijft dat enige tijd op de bodem liggen, wanneer je dan niet snel kunt wegkomen (zoals in die situatie) wordt je adem subiet afgesloten en stik je gewoon. De farao dacht dus dat de drank die was ontstaan vergif geworden was en niemand durfde die kelder meer in. Toen hij enkele maanden daarna te weten was gekomen dat één van zijn vrouwen overspel gepleegd had stuurde hij haar voor straf die kelder in en liet haar in zo,n bassin gooien. Overtuigd dat zij dit nooit kon overleven liet hij een enorm feestmaal aanrukken en  toen hij de kelderdeuren opende om de straf  te laten zien die zijn vrouw ondergaan was aan zijn gasten, liep zij tot verbazing van iedereen stomdronken en lallend de gewelven uit. Afijn, de Farao liet een slaaf van dit goedje ook eens proeven en het bleek een godendrank geworden te zijn. Hij vergaf zijn vrouw en alles was weer koek en ei. Is dit verhaal nu waar ?, niemand die dat weet, maar vele ontdekkingen zijn door toeval onstaan, toch?

Inleiding Wijn.

Dus we weten nu dat wijn ontstaat door vergisting van druivensap. Je kunt in principe van ieder gewas dat suikers bevat een alcoholische drank maken. Daarom kan je ook jenever maken, de suikers in de mout (= gekiemde gerst) worden net als in druiven door gist omgezet in alcohol en dat kan je distilleren. Zo maakt men dan in Rusland bijvoorbeeld wodka van aardappelen, over creativiteit gesproken. Is alcohol niet gevaarlijk dan ?, om dat vast te stellen moet je weten dat er 2 soorten alcohol zijn: Methyl en Ethyl alcohol. Methyl alcohol is giftig en Ethyl alcohol niet. Bij zo,n gisting onstaat overwegend Ethyl alcohol en in kleine mate Methyl, of vluchtige, alcohol. Daarom distilleert men goede Whisky en Cognac meerdere malen om de vluchtige alcohol te verwijderen.

Vaak hoor ik van mensen dat ze het verschil niet proeven tussen goedkope, dure wijnen en tussen zware en lichte en tussen goede en slechte. Dan geef ik als antwoord : "als je s,morgens eens een slap bakje koffie krijg dan proef je dat meteen". Zo is dat met wijn natuurlijk net zo, je moet dus veel wijn drinken om goed van slecht te kunnen onderscheiden, zo simpel is dat. En een gouden regel is : 'de wijn die jij lekker vindt is de beste wijn voor jou en niet wat de boeken en/of kenners er van vinden'. Immers je smaak gaat evolueren en je gaat je er voor interesseren en dan merk je vanzelf wat kwaliteit is en niet. Is goede wijn dan nog betaalbaar en hoe komt het dat dat grand crus onbetaalbaar geworden zijn ? Hier ga ik in de volgende alinea op in.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl