X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Een goed "glas" wijn.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Tinyvdbroek Tinyvdbroek Auteur op infoyo sinds
18 Augustus 2008


Bekijk het profiel van Tinyvdbroek
Datum: 18-06-2010
Auteur: Tinyvdbroek
Onlangs heb ik voor vrienden een wijnproeverij georganiseerd. Wat ze niet wisten, is dat het niet om de wijn ging, maar om de glazen.

Een goed glas.

De opdracht was, aan de glazen wijn te ruiken, er van te nippen en hun bevindingen noteren. Over het algemeen was het resultaat dat de verschillende flessen wijn waarschijnlijk wel familie van elkaar konden zijn, maar dat de een toch net iets smaakvoller en fruitiger was dan de ander. Toen kwam voor hen de grote verassing! In alle flessen zat dezelfde wijn, maar alle glazen waren verschillend en daardoor ontstond het gevoel dat de smaak anders was. Nu hoef je niet ver te onderzoeken om te weten dat inderdaad de vorm en grootte van het glas voor velen de het lekkere drinken kan beinvloeden. Bijna iedereen heeft thuis wel, zonder zich ervan bewust te zijn, zijn favoriete glas. Dus om wijn te proeven en te kunnen beoordelen moet men wel steeds uit hetzelfde glas proeven.

Wat is nu een goed glas?

Bijna iedereen heeft thuis in de kast meerdere soorten wijnglazen staan. Aan sommige zitten dierbare herinneringen, die in een bepaalde periode de smaak van de wijn beinvloedden. Zoals een romantische vakantie. Als je dan later thuis uit dat glas weer wijn drinkt, denk je soms, hoe heb ik zo'n bloemenvaas kunnen kopen. De wijn smaakt dan helemaal niet meer zo lekker, omdat de sfeer van toen ontbreekt.
Wat is dan wel een goed glas? dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Maar voor mij moet een glas niet al te groot zijn, maar wel een behoorlijke kelk, zodat ik de wijn goed kan zien en ruiken. Dan zijn we al een eind op de goede weg. Verder moet hij een pootje hebben dat ongeveer net zo hoog is als de kelk. Ik kan de wijn ermee walsen, mijn neus erin steken, en hij moet lekker 'licht' drinken vanwege het dunne glas.

Glas is schoon en ruikt schoon.

Veel goede wijnglazen zijn duur en vaak erg kwetsbaar. Zet een wijnglas nooit in de afwasmachine. Vaak wordt het glas na verloop van tijd grijs van binnen en is de kleur van de wijn niet meer helder te zien, waardoor het er erg onsmakelijk uitziet.
Was het glas in een heet, licht sopje en spoel het eventueel na, zodat er niet de geur van het afwasmiddel in blijft hangen. Droog hem daarna met een schone doek, voorzichtig droog.  Eerst de buitenkant en daarna van binnen, zonder er zelf met de hand in te gaan. Vooral voorzichtig, want als je tenslotte met twee losse delen in de hand staat, is de hele onderneming voor niets geweest.
Zet het glas daarna rechtop in de kast, want als je hem op zijn kop op geverfd hout, papier of plastic zet, kan hij de geur van dat materiaal vast houden. Die geur heeft de wijnmaker nooit in zijn wijn willen hebben, anders had hij deze wel toegevoegd.
Dus zet het glas op zijn pootje.

Waarom heeft een wijnglas een pootje?

Er van uitgaande dat je een lekkere wijn hebt gekocht en om er zoveel mogelijk van te genieten, zijn er enkele regels waar je je aan moet houden als je wijn drinkt.
1. Houdt het glas aan het pootje vast, en niet om de kelk, anders verwarm je de wijn snel. Rode wijn krijgt een ongewenste kamertemperatuur en gekoelde witte wijn en rose worden lauw.
2. Je pakt het glas bij het pootje, omdat er anders vette vingers op de kelk komen. Dat ziet er vies en onsmakelijk uit. Bovendien kun je door het vetvilter niet zien hoe helder de wijn is.
3. De derde reden om het glas bij het pootje te pakken is, dat als je de hand om de kelk legt , de geur van de handen de geur van de wijn de baas is. En dan ruik je in plaats van de fruitige wijn, ineens de geur van zeep, of frietjes of knoflook of soms nog erger?

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl