X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Bier door de eeuwen heen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Gogsdal Gogsdal Auteur op infoyo sinds
12 November 2010


Bekijk het profiel van Gogsdal
Datum: 19-11-2010
Auteur: Gogsdal
De consumptie van bier vindt al plaats sinds mensenheugenis. In verschillende delen van de wereld werd al drank genuttigd, die vergelijkbaar was met bier, ver voor onze jaartelling.De productie van bier maakte een ontwikkeling door die ook voor de consument doorlopend veranderingen heeft gebracht.

Bier of water

Er was een zekere noodzaak tot het drinken van bier omdat water een onbetrouwbare drank was. Water kon bedorven of vervuild zijn. Bij de productie van bier werd het water gekookt en gefilterd en er werd alcohol aan toegevoegd. Dit alles maakte bier betrouwbaarder dan water en het bleef goedkoper dan wijn, dat voor de welgestelden was.
In de Middeleeuwen werd bier door het hele gezin genuttigd. Ook door de kinderen. Het was niet alleen een dorstlesser, maar ook nog voedzaam. Er wordt aangenomen dat dat bier een laag alcoholpercentage had. Mogelijk werd in sommige streken bier met een hoger percentage door mannen gedronken terwijl de vrouwen en kinderen het lichtere bier dronken.

Smaak

De grondstof is mout, dat is ontkiemde en gedroogde gerst. Het zetmeel daaruit wordt omgezet in vergistbare suikers die later worden omgezet in alcohol. De mout is dus bedoeld voor de alcohol. De alcohol heeft een functie in het conserveren, hoewel de meeste gebruikers ook een ander voordeel zien. In het omzetten van suikers naar alcohol, speelt ook gist een belangrijke rol.
In de vroege Middeleeuwen werd voor de smaak van het bier ďgruitĒ toegevoegd. Vrijwel iedereen die brouwde, gaf zijn eigen invulling aan het begrip ďgruitĒ. Gruit was een kruidenmengsel. In de veertiende eeuw werd ontdekt dat ook hop een goede smaakmaker was voor bier. Bovendien bleek hop goede eigenschappen te hebben; het voorkomt bederf. Vanaf 1364 werd het gebruik van hop in bier in plaats van gruit wettelijk verplicht gesteld.

Politiek

In de Middeleeuwen werd bier nog voornamelijk voor kleine kring gebrouwen. In kloosters bijvoorbeeld, maar ook in kleine woongemeenschappen. Ieder bier had zijn eigen eigenschappen en kon wellicht de ene week iets anders smaken dan de andere week.
Omdat in de vijftiende en zestiende eeuw bier meer een handelsartikel werd en niet meer alleen voor de eigen omgeving werd gebrouwen, ging de politiek zich er mee bemoeien.
In 1516 werd het zogenaamde Reinheitsgebot afgekondigd dat inhield dat er alleen gemout graan, water en hop in bier mocht zitten. Later is daar ook gist aan toegevoegd.

Brouwen

De Franse overheerser (eind 18e begin 19e eeuw) maakte een eind aan het brouwen door kloosters. Brouwen werd vanaf toen een aangelegenheid voor ondernemers hoewel sommige kloosters later in het Koninkrijk der Nederlanden weer opnieuw begonnen met hun brouwactiviteiten.
In 1852 werd in BelgiŽ de nieuwe brouwwet ingevoerd die regelde dat er minstens 300 kilogram aan grondstoffen per brouwsel moest worden aangewend. Dit betekende voor veel kleine brouwerijen het einde, wat wellicht de bedoeling was van deze maatregel. Toch bleven met name in BelgiŽ en Zuid-Duitsland veel kleine brouwerijen bestaan.

Pils

In de negentiende eeuw werd de koeltechniek uitgevonden die het mogelijk maakte ondergistende bieren te bewaren. Ondergistende bieren of laag gistende bieren (ook PILS genoemd) ontlenen hun naam aan de helderheid van het bier doordat de gist naar de bodem zakt gedurende het proces. (zakkend gist = laag gist).
Pils bevat ongeveer 5% alcohol, heeft een goudgele kleur, is helder en zwakker van smaak dan bier. Pils drinkt makkelijk weg en heeft als groot voordeel dat het goed te industrialiseren is.
Bekende pilseners in Nederland zijn Heineken en Amstel, die allebei in de tweede helft van de negentiende eeuw met de productie van industrieel bier of pils begonnen zijn.

De consumptie van pils overtreft wereldwijd de consumptie van bier.

Reacties op dit artikel
Ritavanlommel, 2010-12-17
( 0 )

Als anvulling op het artikel over bier wil ik als natuurgeneeskundige het volgende zeggen: Als bier van gerst en hop is gemaakt, is het heel erg goed voor de botten . Dat komt omdar er veel silicium in zit. Je kan zelfs beter een glas goed bier per dag drinken dan melk.
Het leven is nog niet zo slecht !!
Rita vanlommel
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl