Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Rumtopf, nu al beginnen voor de kerst

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Carambole Carambole Auteur op infoyo sinds
02 December 2008


Bekijk het profiel van Carambole
Datum: 29-04-2009
Auteur: Carambole
Het is een kleurrijk geheel, zon grote weckfles of aardewerken pot vol met†allerlei vruchten. Vruchten die u afhankelijk van het seizoen steeds heeft toegevoegd.

De Rumtopf is van Caribische oorsprong

Een 'Rumtopf' doet eerder denken aan Duitsland, maar het is van Caribische oorsprong.
In mei, uiterlijk juni moet u al beginnen met het maken van een Rumtopf, zodat u omstreeks Kerstmis ervan kan genieten.

Neem een grote hoge weckfles met beugel of een speciale aardewerken pot die voor een Rumtopf in de handel is.
Gedurende het seizoen vult u de rumtopf met vruchten en rum met een hoog alcohol gehalte. De laatste vruchten worden in oktober toegevoegd.
  • Op iedere kilo vruchten gebruikt u 500 to 600 gram suiker.
  • De zachte vruchten moeten goed gewassen worden en zo droog mogelijk in de pot gedaan worden.
  • Vruchten met schil moet u eerst schillen en vervolgens in kleine stukjes snijden.
  • Pitten en klokhuizen altijd verwijderen.
  • Sluit de pot na iedere toevoeging van vruchten weer goed af en zet hem op een droge, koele, donkere plaats.
  • Zodra u lekkere en betaalbare aardbeien ziet kunt u beginnen met deze schoon te maken en in de pot te doen. Schenk er rum over tot de vruchten onder staan. Voeg de benodigde suiker toe. 250 gram aardbeien en 150 gram suiker. Als u een grote pot heeft kunt u meer aardbeien erin doen en dan ook meer suiker.
  • Daarna kunnen aan de beurt komen: frambozen, kersen, perziken, abrikozen, appelen, bananen , mango en sinaasappel. Bij iedere toevoeging van vruchten ook rum en de juiste hoeveelheid  suiker  toevoegen.
  • Om de inhoud van de Rumtopf  fris te houden kunt u dunne schillen van citroenen en sinaasappel mee laten trekken. Deze moet u wel voor het opdienen verwijderen.
  • Het is niet noodzakelijk om na iedere toevoeging van vruchten, rum en suiker  de Rumtopf om te scheppen..
  • Voordat u de Rumtopf in gebruik neemt, moet u wel alle vruchten goed omscheppen.
*Serveer de rumtopf in glazen  of coupes
*Als de vruchten op zijn en u wat van de zoete siroop overhoudt, dan kunt u dat vermengen met een mousserende wijn of Champagne. Zo krijgt u een heerlijke cocktail.

Vriendelijk verzoek: niet klikken op mijn advertenties

Aangezien Google Adsense mijn acount heeft stopgezet zonder een duidelijke reden op te geven, verzoek ik u vriendelijk voorlopig niet te klikken op de advertenties die zij bij mijn artikelen neerzetten.

Reacties op dit artikel
Lut, 2009-05-11
( +27 )

Ik ga ook aan een rumtopf beginnen maar overal wordt er over rum gesproken maar moet dit witte of bruine rum zijn ?
Carambole, 2009-05-12
( +8 )

Er kan zowel witte als bruine rum gebruikt worden. Het belangrijkste is het alcoholpercentage. Zelf gebruikte ik ook wel speciale alcohol om vruchten in te maken, daarmee maakte ik ook pruimen-, kersen- en abrikozenlikeur .
Theo, 2009-05-20
( +5 )

Na jaren iendelijk weer een rumtopf aan het maken.verheug mij al weer op het najaar
waneer ik ga proeven.nee de Kerst halen wordt moeilijk.
overgens van een kenner op dit gebied vertelde mij dat je voor het maken van een
rumtopf Pot rum moet gebruiken.deze is bruin en precies de goede gehalte alcohol.
Anjo, 2010-01-12
( +15 )

Ik heb zo'n aardewerken pot staan en heb er eigenlijk nooit iets mee gedaan. Het klinkt lekker maar ook lijkt het mij een dikmaker. Misschien een domme vraag maar mag je ook een vloeibare zoetstof gebruiken?
Gea marcus, 2010-04-30
( +20 )

Hoe hoog het alcoholpercentage van de rum heb je nodig
Nancy, 2010-05-05
( +7 )

Het alcoholpercentage moet minimum 40¬į zijn
Jeannette, 2010-05-08
( 0 )

Ik wil ook een rumtopf gaan maken en nu heb ik strohrum staan van 80%alcohol kan ik die gebruiken of is het percentage te hoog?
Carambole, 2010-05-10
( +14 )

U kunt deze rum heel goed gebruiken.
Veel succes./\
Meeus dimitri, 2010-06-02
( +1 )

Ben vandaag gestart met aardbeien 500gr bruine suiker 500gr strohrum 80
Joke fonken, 2010-06-19
( +2 )

Ik maak deze rumtopf al voor de vierde keer maar mij is geadviseerd om er geen bananen in te doen omdat die de rum troebel maken
Paul, 2010-06-20
( 0 )

Geen zoetstoffen... dit moet gewoon met suiker.!!!!!!!!!!!
Sarah, 2010-06-26
( 0 )

Bij gebruik van zoetstoffen is de rumtopf beperkt houdbaar
Yvonne, 2010-06-27
( 0 )

Ook ik ben van dit jaar weer begonnen met de rumpot/rumtopf!
Voor heel veel jaren terug, misschien wel 25 jaar geleden, wij hadden toen nog geen kinderen, heb ik 2 keer een rumtopf gemaakt. Pas geleden had ik het er met mijn kinderen over en zij wilden het ook wel eens proeven!
Via de marktplaats een rumtopf gekocht, mijn oude pot had ik niet meer, deze was trouwens geen echte rumtopf maar een grote glazen pot van tafelzuur.
En nu maar wachten tot de kerst!
Mijn zus is nu ook begonnen, heeft een pot uit de kingloopwinkel gekocht, voor haar is het de eerste keer dat ze het maakt.
Yvonne, 2010-06-27
( +4 )

Wat Theo zegt klopt, de (inmaak) rum van Pott heeft een alcohol van 54% en dat moet minimaal het percentage alcohol voor een rumpot.

Meeus dimitri, waarom doe je bruine suiker in de rumpot?
Janny, 2010-07-05
( +2 )

Is het normaal dat er een dikke suikerlaag onderin ligt.
Heb ook wel gehoord dat er bessensap bij gaat?
Yvonne, 2010-07-08
( +2 )

Ja klopt, bij mij zit er ook een dikke suikerlaag onderin de pot.
Ik heb nu van die fijnere suiker gekocht, lost misschien beter op?
Verder roer ik nu om de 2-3 dagen voorzichtig met een lepel de inhoud van de pot door.
Ik meen nu dat het wel iets minder wordt.
Ik denk dat de suiker op den duur wel oplost.

Van dat bessensap heb ik nooit gehoord, ik doe er wel rode bessen in.
Jook, 2010-08-04
( +5 )

Voor het eerst ben ik bezig een rumtopf te maken, lijkt me heerlijk voor het najaar.
Ik heb een orginele rumpot van aarde werk,vanmorgen kwam ik tot de ontdekking dat er aan de buiten kant een bruin stroperig goedje tevoorschijn komt,het lijkt wel dat het door de pot heen naar buiten komt .Hebben meer mensen deze ervaring,Is dat wel goed?
Ik hoop niet dat ik alles weg moet doen.zou u aub willen reageren b.v.h.d. Jo
Yvonne, 2010-08-15
( +3 )

Hoi Jo,
Dit lijkt mij niet goed! misschien is de pot poreus en druipt het vocht heel zachtjes uit de pot.
Je ziet het niet aan de pot, maar ik heb ooit een aardewerk bloemenvaas gehad die ook lekte, niet veel ineens maar toch dat de vaas steeds nat was onder.
Is het misschien een optie om het geheel voorzichtig over te sceppen in een andere grote pot? of eventueel een grote glazen wekfles?
Lijkt me beter dan om het te laten zitten in een lekke pot.

Succes ermee en ik hoor het wel.
Irma snijders, 2010-08-18
( +1 )

Ook ik ga na jaren weer eens een rumtopf maken.
Ik dacht dat ik het allemaal nog wist,dus heb ik rum gekocht in duitsland en bruine kandijsuiker.
Maar mijn rum heeft maar 37 procent alcohol.
Bederft hij nu eerder door het lagere alcohol percentage?
Yvonne, 2010-08-22
( +3 )

Ik ben bang dat het niet genoeg is als je maar een rum gebruikt van 37% alcohol.
Het geheel kan dan gaan gisten, en dat zou wel jammer zijn, want als je alles telt, fruit-suiker en de rum is het niet echt goedkoop!
Ik zelf zou het niet aandurven met minder sterke rum!
Niet voor niets is het percentage van de inmaakrum 54%.
Ik ben benieuwd of iemand anders hier nog iets aan toe kunnen voegen?
Jook, 2010-08-27
( 0 )

Dag, Van vakantie kwam ik terug, en mijn man riep me ,en zij kijk nou toch een hier,
onder de pot lag een grote plak donker bruine siroop, onbegrijpelijk,ik heb wel geproeft, het was heerlijk! maar zo hoort het niet ! Het is zo`n prachtige gave pot om te zien, zo zie je maar. Ik heb toch maar alles in een grote glazen pot voorzichtig over geschept, ben heel benieuwd, wat het worden zal
Yvonne, 2010-08-27
( 0 )

Jook,
Ook in een glazen pot kun je een rumpot maken, heb ik vroeger ook eens gedaan.
Nu maar hopen dat de inhoud niet bederven zal!
Jenna, 2010-09-15
( -2 )

Zou je er ook gedroogde vruchten in kunnen doen ,zolaat in het jaar? bvb abikozen etc.
Gerard, 2010-11-18
( +7 )

Ik ben nu pas begonnen met het vervaardigen van een rumtobf en heb alleen aarbijen gebruikt alleen blijven deze drijven wat kan ik doen om de bovenste laag onder de rum te krijgen?Of gaan ze vanzelf zinken? Gr Gerard.
Siny volmerink , 2011-05-27
( -2 )

Maak al jaren een rumtopf met 56 pct alcohol haal deze in Duitsland
bij Aldi of Lidll veel goedkoper en zeker zo goed
ik doe er alleen niet zoveel suiker bij ik strooi er een dun laagje
overheen telkens als ik nieuwe vruchten er bij doe is echt zoet genoeg
en ik heb geen laag suiker onder in de pot
veel succes allemaal
Gesina, 2011-06-11
( +1 )

Ik heb in 2010 voor het eerst Rumtopf gemaakt,ik heb het volgede gedaan:
strohrum 60%
rietsuiker
alle vruchten, zeer zeker geen banaan.
Je moet de rumpot eerst afwassen met warm water hierin 1 eetlepel met soda,hierna de pot afspoelen met lauw water. ( niet te heet want het glazuur kan haarscheurtjes krijgen als je heet water gebruikt, kans op lekkage van al het lekkere sap)
voor de eerst keer de pot vullen met:
100 gram vruchten,
100 gram rietsuiker,
1 dl. strohrum 60%
Ger, 2011-06-12
( +4 )

Bij ons blijven ook de aardbeien boven drijven, wat doen wij verkeerd? of is dit normaal
Roel, 2011-06-14
( +2 )

Om bovendrijven te voorkomen leg ik een zo goed mogelijk passend schoteltje op de vruchten.
Wiske, 2011-06-16
( +1 )

Ben ik blij dat ik dit forum heb gevonden. Al heel lang wil ik zo graag een rumtopf met kersen maken. Mijn vader maakte dit ook zelf en ooh, wat vond ik dat lekker. Mijn vader is niet meer en dat heerlijke recept van zijn rumtopf heb ik niet.. of heb ik nooit gevraagd. Goede tips en alles wat ik tot nu toe gelezen heb of nog ga lezen ga ik zeker eens uit proberen.
Wiske, 2011-06-16
( +2 )

Ben ik blij dat ik dit forum heb gevonden. Al heel lang wil ik zo graag een rumtopf met kersen maken. Mijn vader maakte dit ook zelf en ooh, wat vond ik dat lekker. Mijn vader is niet meer en dat heerlijke recept van zijn rumtopf heb ik niet.. of heb ik nooit gevraagd. Goede tips en alles wat ik tot nu toe gelezen heb of nog ga lezen ga ik zeker eens uit proberen.
Aadje, 2011-07-25
( +2 )

Alcoholpercentage van de rum moet minstens 54 % zijn.
tip : koop de rum duitsland ik betaalde nog geen 7 euro euro
voor 0,75 l http://www.infoyo.nl/img/smilies/1.gif
Vicky, 2011-10-09
( +5 )

Onze rumtopf is volledig gevuld, het is een glazen pot, maar hij loopt over, alsof de druk te hoog is
wat kan er mis zijn?
Willy van den broeck, 2012-03-12
( +2 )

Ik vond ook nog, tijdens onze verhuis, een gloednieuwe rumptopf.
Heeft iemand interesse? Heeft iemand een idee wat de verkoopwaarde hiervan kan zijn?
Els verhulsdonck, 2012-03-31
( 0 )

Ik ga na 20 jaar ook weer eens een rumtopf maken voor de kerstdagen,
Kan nu al niet wachten(zo lekker is dat)
Mark, 2012-05-31
( 0 )

Maak hem nu al voor de derde achtereenkomende jaar maar hier boven nog niet gelezen wat ik graag wilde weten:
- kan je de rumtopff al eerder nuttigen dan pas met de kerst?
- moet de rumtopff specifiek in het donker staan, deed dat voorheen altijd wel maar wist het niet zeker.

Ik gebruik altijd de rum van 40 procent en tot nu toe nooit fout gegaan.

Groeten,

Mark
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2014 - Infoyo.nl