X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Teff, liedesgras

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van million million Auteur op infoyo sinds
17 December 2010


Bekijk het profiel van million
Datum: 21-12-2010
Auteur: Million
Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom EthiopiŽrs slank zijn en waarom ze zo goed zijn in hardlopen? Mogelijk ligt het aan het voedsel dat ze eten.

Teff (door Million Zewdie)

Het basisvoedsel van EthiopiŽrs is indjerra, een zuurdesem pannenkoek die van teff wordt gemaakt. Teff wordt ook wel Ďliefdesgrasí genoemd, omdat de halmen, wanneer ze vol zitten, naar elkaar toebuigen als geliefden. Teff is een oeroud graangewas en wordt al eeuwen verbouwd in EthiopiŽ en Eritrea. In een piramide in Egypte die rond 3350 voor Christus is gebouwd is teff gevonden. Omdat de korrels van teff zo klein zijn (150 teff korrels staan gelijk aan 1 korrel tarwe en 3000 graantjes wegen 1 gram) zitten ze barstensvol voedingsstoffen. Het ijzer- en calciumgehalte is bijvoorbeeld veel groter dan in andere graansoorten. Het is bewezen dat er onder deze volken hierdoor geen of weinig bloedarmoede voorkomt.

Er zijn 3 type teff: rood, bruin en wit. De voedingswaarden verschillen per type teff. De verschillen tussen de drie types teff zijn in grote lijnen als volgt. Bruine teff verschilt niet veel van witte teff in voedingswaarde, behalve dat het ijzer gehalte wat minder is, maar heeft wel weet meer smaak. Witte teff is van oudsher een status symbool, zoals vroeger witbrood een statussymbool was. Witte teff is vaak duurder.

Glutenvrij
Uit onderzoek blijkt dat teff geen gluten bevat. Gluten zijn kleefstoffen die in vrijwel alle graansoorten voorkomen. Het gaat om een complex mengsel van spiraalvormige, lange eiwitketens die niet in water oplosbaar zijn, maar zich wel verbinden met watermoleculen en met elkaar. Wanneer een deeg wordt gemaakt van tarwebloem gaan deze eiwitketens onderling verbindingen aan waardoor een uitgebreid en stevig netwerk ontstaat. Hierdoor is het deeg zowel kneedbaar als elastisch. Door gist geproduceerde gasbelletjes blijven in het deeg opgesloten, zodat het kan rijzen en brood lekker luchtig wordt.
Glutenintolerantie
Twee procent van de West-Europese bevolking is in meer of mindere mate intolerant voor gluten. Glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd. Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een groot aantal darmvlokken, die samen een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. De darmvlokken van een coeliakiepatiŽnt kunnen geen gluten verdragen. Ze worden erdoor kapot gemaakt (vlokatrofie), waardoor een slechte opname van de bouwstoffen uit het voedsel kan ontstaan. Het lichaam heeft deze bouwstoffen nodig om normaal te kunnen functioneren en bij kinderen tevens om te groeien.
Er is voor deze glutenintolerantie maar ťťn oplossing: absoluut geen gluten eten. Coeliakie patiŽnten kunnen op basis van teff toch voedingswaren eten die normaalgesproken van tarweproducten worden gemaakt, zoals brood, koekjes en pasta.

Afvallen, diabetes, sportprestaties,
Koolhydraatrijke voeding is van essentieel belang om goede sportprestaties te kunnen leveren. Teff bestaat voor 80% uit langzaam verteerbare koolhydraten. Teff heeft dan ook een lage glycemische index (GI), wat betekent dat de voedingsstoffen geleidelijk aan het bloed worden afgegeven, over een langere periode. De bloedglucosespiegel (bloedsuiker niveau) blijft zo stabieler. Dit is vooral sporters en diabetici van belang, maar ook voor mensen die willen afvallen. Doordat de energie geleidelijk aan het lichaam wordt afgegeven, duurt het langer na het eten teff voor een hongergevoel ontstaat. Bovendien is er langer energie beschikbaar dan bijvoorbeeld na het eten van tarwe (pasta, brood).

Teff groeide vroeger alleen in EthiopiŽ. Sinds het begin van de 21st eeuw wordt teff ook (in beperkte mate) in Nederland verbouwd. In reformwinkels is dit Nederlandse teffmeel te koop. Mocht u het willen uitproberen, dan zijn recepten te vinden op Internet.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl