De oester

Het openen van een oester
Op feesten waar mensen dit voor je doen ziet het er simpel uit. Maar wanneer je zelf aan deze klus gaat beginnen valt het veel mensen vies tegen. Natuurlijk moet je hier wel een beetje gevoel voor hebben. Ik zal in stappen uitleggen hoe je een oester opent.Stap 1
Houdt de oester met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoel vast. Zorg ervoor dat de platte schelp boven zit.
Stap 2
Neem een oestermes te hand of een mes met een stevige punt. Steek het mes in het schanier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen zodat de oester niet beschadigd. Maak daarna een korte draaibeweging om de schelp te openen.
Stap 3
De oester zal aan de boven en onderkant nog aan elkaar zitten. Snijd die van elkaar los. Zorg dat je tijdens het snijden de schelp rechthoudt om te voorkomen dat er vocht uitloopt. Zet niet teveel kracht op de oester want het blijven schelpen.
Stap 4
Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Verwijder eventueel gruis.
Oesters op jouw feest
Het is tegenwoordig mogelijk om een bedrijf in te huren die oesters voor je open maakt en ze heerlijk klaar te maken. Veel mensen zijn daar slecht in maar willen wel oesters. Dit zou dus een goede oplossing zijn om oesters populair te maken op jouw feest.Is het opensteken van oesters nog wat lastig, stoom dan de oesters even open. Leg de oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. je kunt ook een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan hangen. De oesters staan dan een stukje open en zijn makkelijk open te steken. De ‘opengestoomde’ oesters zijn heel geschikt om te gratineren.