X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Ouzo, een gevaarlijk lekker drankje uit Griekenland

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+12
  Goed artikel ( +12 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Changy Changy Auteur op infoyo sinds
20 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Changy
Datum: 11-12-2008
Auteur: Changy
Elk land heeft zn eigen specialiteiten. In Griekenland is dat wat drankjes betreft: Ouzo. Een sterke drank met een alcohol percentage van ruim 40% en een heerlijk anijssmaakje. Het drinkt zo lekker weg dat velen de man met de hamer zijn tegengekomen.

De smaak van Ouzo

De smaak van Ouzo

Ouzo krijgt z'n dropachtige smaakje van een combinatie van de kruiden: anijs, kardemom, engelwortel, lindebloesem en koriander. Er zijn vele verschillende Ouzo merken die elk hun eigen smaak hebben vanwege de verhouding waarin de smaakmakers worden gebruikt. Deze recepten zijn meestal top-geheim.

Alcohol

Ouzo heeft een vrij hoog alcohol gehalte van meer dan 40%. Dit komt door het distillatie proces in koperen ketels. Bij het stoken van dranken komt er alcohol vrij door het gistingsproces en het alcoholpercentage gaat omhoog door het verdampen van water uit de vloeistof. In het geval van Ouzo wordt de gisting bewerkstelligd door druiven. (In principe hetzelfde als bij wijn).


Hoe drink je Ouzo?

Het wordt meestal geserveerd in een longdrinkglas dat gevuld wordt met ongeveer 3 centimeter Ouzo. Op deze manier kan een ieder naar eigen smaak water of ijsklontjes toevoegen. Pure Ouzo is helder van kleur, maar zodra je water toevoegt, wordt het een beetje melkachtig. 

In Griekenland wordt Ouzo bijna nooit gedronken, zonder dat er een klein hapje op tafel staat (een 'meze' of 'mezedaki'). Dit kunnen wat olijven met feta zijn of stukjes octopus, gehaktballetjes, etc. Elke streek heeft z'n eigen tradities voor 'meze', maar ook elke kafenio of ouzeri heeft z'n eigen gebruiken. De logische reden voor dit borrelhapje is het hoge alcohol percentage. Je moet wel iets in je maag hebben om niet direct dronken te worden. 

Waarom een 'gevaarlijk' lekker drankje?

De meeste mensen die op vakantie gaan drinken Ouzo op een terrasje in de zon. Door de ijsklontjes en de zoete anijssmaak heb je niet zo door dat er veel alcohol in zit. Dit in combinatie met een heerlijk warm zonnetje heeft velen verrast. "Na een paar Ouzo's wil je opstaan om naar het toilet te gaan en dan kom je er ineens achter dat je benen aanvoelen als gel en je coordinatie het niet helemaal meer doet". Ik noem het altijd een drankje met een hamer omdat je lang niets voelt en dan ineens de alcohol toeslaat. 

Reacties op dit artikel
Tamara, 2009-04-10
( +2 )

Tis echt te lekker gewoon!
Haha, 2009-12-04
( 0 )

Hahaha ouzo op.
Haha, 2009-12-04
( +1 )

Hahaha ouzo op.
Madooo, 2010-06-21
( 0 )

DASZZZ vIESSSS LEKKER JOOO
SCHEEEFGOOOAAAANNNNN !!!
Locomotief, 2010-09-12
( 0 )

Heerlijk, kan het elke dag wel drinken, tis echt verslavend
M.c zerboudis, 2011-06-02
( 0 )

Uozo moet je leren drinken maar als je een glasje hebt gedronken daarvan wil je niets liever en ja het is in somige gevallen gevaarlijk maar dat moet je maar op de koop nemen (ben van griekse afkomst)
Peter van ardenne, 2011-07-04
( +4 )

Wie een boek wil lezen waarin ouzo een belangrijke rol speelt (en waarin iemand er bijna aan ten gronde gaat: op 10 september verschijnt mijn roman Verspreide Opklaringen waarin een 30-jarige psycholoog rust zoekt op Lesbos, maar verslaafd raakt aan ouzo.
Peter pan en de rode tele, 2013-05-24
( 0 )

Lekkkkkkkerrrrrrrrrrrrrrr !
Mirjam van der horst, 2014-01-25
( 0 )

Lekker boek! leuke schrijver ook!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl