X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Whisky of Whiskey; niet alleen de schrijfwijze is anders!

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Loes0056 Loes0056 Auteur op infoyo sinds
03 September 2009


Bekijk het profiel van Loes0056
Datum: 15-09-2009
Auteur: Loes0056
Is het je ooit opgevallen, dat de schrijfwijze van whiskey niet altijd hetzelfde is?Dacht je wellicht, dat het een schrijffout was?Na enig zoekwerk is mij, enigszins, duidelijk, wat het verschil is.

Soorten whiskey/whisky

Wat is nu goede whiskey? De meningen zijn verdeeld; smaken verschillen nu eenmaal.
Een ding is zeker, whiskydrinkers genieten van hun favoriete drankje. De meesten houden het bij hun eigen favoriete merk. Mixen met een goede whiskey is voor een liefhebber een 'misdaad'.
Een ijsblokje is  nog tot daar aan toe, maar een drupje zuiver bronwater zal voor een goede whiskey voldoende zijn, of gewoon puur!

Hoewel Schotse whisky het bekendste is, wordt de drank ook geproduceerd in Ierland, maar ook zelfs in de Verenigde Staten, Canada en Japan.

Schotse whiskies:
Single malt whisky is de meest exclusieve soort whisky, omdat bij de productie gebruik gemaakt wordt van gemoute gerst als graan. Een single malt whisky is het product van ťťn distilleerderij en daardoor uniek. Wel worden diverse vaten van diverse jaargangen vermengd. De leeftijd die op de fles staat wordt bepaald door de jongste malt waar mee gemengd is. Dit is ook de reden, dat de prijs van een single malt hoger is, dan die van bijvoorbeeld een blended whisky.
Een voorbeeld van een single malt whisky is Glenlivet.

Bij een vatted malt whisky worden single malt whiskies van verschillende distilleerderijen vermengd. Vaak worden wel een aantal single malts van distilleerderijen uit een bepaalde streek in een vatted malt gemengd. Deze whiskies hebben een breed smaakpalet. Een voorbeeld van een vatted whisky is Compass Box.

Bij een grain whisky worden ook andere granen gebruikt, bijvoorbeeld mais en rogge. Grain whisky rijpt ook sneller en is daardoor goedkoper en wordt hoofdzakelijk voor de productie van blend whisky gemaakt.
Als voor de whisky slechts ťťn graansoort is gebruikt wordt het een single grain whisky genoemd. Een voorbeeld van een grain whisky is Black Barrel. Het distillatieproces wijkt ook af van die van malt whiskies: bij grain whisky wordt gebruik gemaakt van continue distillatie met behulp van de zogenaamde 'patent still'.

Blended whisky bestaat uit een mengsel van single malt whisky en grain whisky. Het wordt het meest verkocht van alle whiskies. Diverse soorten whisky worden samengevoegd en minimaal een jaar opgeslagen in vaten. Het gaat dan om ca. 40 tot 50 verschillende whiskies, waarbij de (goedkopere) grain whisky het grootste deel van de blend uitmaakt. Blended whiskies, ook wel blendsgenoemd,  zijn zeer geschikt voor het grote publiek die niet aangetrokken worden door de aromatische malt whisky. Bij een blend kan een constante kwaliteit worden gewaarborgd omdat een totaal van de onderdelen is. Een afwijkende kwaliteit van een enkele malt heeft nauwelijks invloed op de uiteindelijke smaak van de blend. Voorbeelden zijn: Famous Grouse, Johny Walker en Ballantine's.

Dan zijn er ook nog de Islays. Deze whiskies kenmerken zich door een krachtige smaak en een aroma van turf, zeewier en een rokerige afdronk en zijn niet zo geschikt voor een groot publiek. Meestal is een Islay-fan ooit begonnen met een ander soort whisky. Voorbeeld van Islay: Lagavulin en Ardbeg.

Ierse whiskey.
Ierse Whiskey wordt geschreven met een E (de Schotse zonder de E dus whisky). Het zijn meestal zachtere whiskies en verschillende soorten smaken een beetje naar sherry. Voorbeeld Jameson.

Amerikaanse whisky
Een echte whiskydrinker verras je meestal niet met een Amerikaanse whiskey; een bourbon, die in plaats van gerst of graan uit mais is vervaardigd, waardoor de smaak veel zoeter is dan andere whiskies. Voorbeeld: Four Roses.

Canadese whisky
De Canadezen gebruiken veel rogge, wat hun whisky wat neutraler maakt, maar ook verfijnd. Qua smaak vertoont de Canadese whisky wel overeenkomsten met Bourbon, maar het is iets minder bloemig en rokerig. Canadese whisky rijpt minimaal 2 jaar in oude gebruikte Bourbon vaten. Voorbeeld: Seagram.

Japanse whisky
Whisky uit Japan bestaal al langer, want de eerste commerciŽle productie blijkt te dateren van 1924. In dat jaar opende Yamazaki, de eerste officiŽle Japanse whiskydistilleerderij.  Voorbeeld: Nikka en Suntory.
Hoewel bij Japans eten vaak een warme sake wordt geschonken, is een whiskietje vooraf het proberen waard!

Reacties op dit artikel
Ewout, 2009-11-14
( 0 )

Interessant stukje over whiskie, zaken die ik helemaal niet wist. En toch...blijf ik bij een wijntje haha.
Loes0056, 2009-12-10
( 0 )

Ach, dat komt nog wel, als je wat ouder wordt
Gerrit, 2010-01-31
( +1 )

Beste Loes,
Op een paar foutjes na een leuk verhaal.Voor blenden worden echt niet meer whiskies gebruikt dan 42. De meeste zich zelf respecterende merken gebruiken tussen de 30 en 40.
Sinds 1 januari 2010 mag Vatted Malt niet meer, maar is het officieel Blended Malt.
Johnny Walker is met 2 x een n.
Succes met je schrijvens over whisky.
Moniek, 2010-05-10
( +1 )

Nog een verschil tussen Ierse en Schotse whisky: de Ierse wordt 3x gedestilleerd, de Schotse over het algemeen 2x. Dit 3x destilleren resulteert in een wat zachtere smaak.
Amerikaanse/Canadese whiskey is ook met e ertussen geschreven.
Er valt natuurlijk nog veel meer te schrijven over whisky en whiskey, maar daar heb je hele leuke boeken van.
Loes0056, 2010-08-20
( -1 )

Dank je wel voor de aanvulling!
Jay, 2011-02-02
( +1 )

Hoi ..
bij mijn weten is het : amerikaanse whiskey en canadese whisky .
maar wel een leuke feitjes om te lezen
gr
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl