X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Inleiding in de Whisky

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Geluk Geluk Auteur op infoyo sinds
05 November 2008


Bekijk het profiel van Geluk
Datum: 06-11-2008
Auteur: Geluk
Whisky is een gedistilleerde drank die zijn oorsprong in Schotland vindt. De naam is afgeleid uit het Keltisch, van de woorden Uisqe beatha, wat levenswater betekent. Om whisky te mogen heten, moet de drank geproduceerd zijn van water en granen. Na distillatie mag de drank niet meer dan 94,8% alcohol bevatten. Deze drank wordt opgeslagen in vaten waarin het minimaal 3 jaar en 1 dag moet rijpen.

Productie

Het productieproces begint met gerst. Vaak is deze gerst van hoge kwaliteit. Dit gerst wordt enige dagen onder water bewaard. Vervolgens wordt het op de betonnen moutvloer gelegd, waarop het zal ontkiemen. Hierna wordt de gerst gedroogd boven een turfvuur. Als de gerst droog is, wordt het ontdaan van de kiemen, waarna het kan worden vermalen. Het zetmeel wordt met behulp van heet water omgezet in moutsuiker. Hierbij ontstaat ook 'wort'. In de 'wash-back' wordt gist toegevoegd, waardoor de moutsuikers omgezet worden in alcohol. Dit hele proces neemt ongeveer 3 dagen in beslag. Inmiddels is dan een concentraat ontstaan dat ongeveer 7% alcohol bevat. Dit concentraat wordt vervolgens tweemaal gedistilleerd. De eerste distillatie vindt plaats in de ketel genaamd 'wash-still'. Hierna komt het vocht in de 'spirit-still', waarna een drank die ongeveer 70% (maximaal 94,8%) alcohol bevat ontstaat. Deze drank wordt de 'new made spirit' genoemd, is kleurloos en niet te drinken. Met de drank worden eikenhouten vaten gevuld die maximaal 840 liter kunnen bevatten. Dit zijn veelal gebruikte bourbon- of sherryvaten, die de drank een aroma geven. Tevens krijgt de whisky hierdoor zijn kleur. In de vaten blijft de whisky minimaal 3 jaar rijpen. Maar het kan ook vele jaren langer. Whisky kent geen houdbaarheidsdatum. Voordat de whisky op de markt komt, wordt deze gemengd met whisky uit andere vaten.

Soorten Whisky

Er zijn verschillende soorten whisky te onderscheiden. Het eerste onderscheid dat valt te maken, is de afkomst van de whisky. Zo kennen we Scotch Whisky, American Whiskey en Canadian Whisky. Daarnaast kent whiskey ook verschillende categorieŽn. Ten eerste kennen we de Grain Whisky. Dit is een industrieel geproduceerde graanwhisky, die vooral gebruikt wordt als basis voor blended whisky's. Blended whisky bestaat uit verschillende malt whisky's en, zoals gezegd, een basis van een of meerdere grain whisky's. Tevens kennen we de Deluxe blended whisky. Deze bevat minimaal de helft aan single malt whisky en maximaal 50% grain whisky. De Vatted malt whisky bestaat uitsluitend uit een mix (blend) van single malt whisky's, die vaak uit verschillende distilleerderijen afkomstig zijn. De single malt whisky is de ambachtelijk geproduceerde whisky, die uitsluitend van gemoute gerst is gemaakt. Bij het bottelen worden vaak whisky's van meerdere leeftijden gebruikt. Naast de Schotse whisky hebben we ook de meestal Amerikaanse Bourbon Whiskey (met 'e'). Bij de productie van bourbon wordt minimaal 51% mais met rogge en tarwe gebruikt. De Canadian Whisky wordt gemaakt van een soort graanalcohol en rye whisky, wat een destillaat met een basis van rogge is.

Whiskygebieden

In Schotland had de verdeling van de whiskygebieden in het jaar 1784 nogal wat voeten in de aarde. Om belastingtechnische redenen werd de whiskystreek toen verdeeld in de Lowlands en Highlands. Tegenwoordig zijn er zelfs zes whiskygebieden te onderscheiden.

Lowlands
In de lowlands wordt whisky gemaakt waarbij de smaak van zachte gerst duidelijk herkenbaar is. Ook de smaak van turf en zout zijn kenmerkend voor deze whisky. De Lowlands liggen in het zuiden van Schotland.

Highlands
De highlands zijn het grootste gebied. In het gebied worden whisky's met verschillende smaken gemaakt. Wel hebben ze gemeen dat ze een rond, droog en stevig karakter hebben. De turfsmaak is hier minder dan de lowlands.

Islay
Islay is het belangrijkste whiskyeiland. Op het eiland zijn maarliefst 8 distilleerderijen aanwezig. De whisky's van dit eiland hebben een jodium- en zeewierachtig karakter.

De eilanden
Ook op de andere eilanden worden whisky's gemaakt. De whisky's van Skye hebben bijvoorbeelde een krachtige smaak. Ze zijn turfachtig en zoet. Van het noordelijke eiland Orkney komt de whisky van de distilleerderij Highland Park. Hier wordt een buitengewoon zachte whisky gemaakt.

Speyside
Speyside is het hart van de whiskydistillatie. Hier komen elegante en compelxe whisky's vandaan, die een licht rokerige smaak hebben.

Campbeltown
Eens stonden hier 300 distilleerderijen. Tegenwoordig nog twee. Hier worden whisky's gemaakt die zilt smaken. Het liefhebben van whisky vormt een hobby voor een steeds grotere groep Nederlanders. Door het hele land worden whiskyfestivals georganisseerd, die steevast goed bezocht worden. Echte liefhebbers hebben thuis vaak meerdere flessen staat, waar zij afhankelijk van hun stemming van genieten.

Een goede manier om kennis te maken met whisky, is het bezoeken van en proeverij. Hierbij worden whisky's met diverse smaken geproefd. Zodoende kunt u zich orienteren op uw smaak en eventueel een fles van uw smaak aanschaffen. Van daaruit kunt u dan andere whisky's gaan ontdekken en voor u het weet heeft u, net als ik, een enorme voorraad of collectie thuis in de kast staan.

Reacties op dit artikel
Mandytari, 2009-07-01
( -1 )

Vinny, 2009-07-26
( -2 )

Zeg als jij alleen maar kritiek hebt hou dan je mond.
Want het slaat nergens op.
Lees ff wat er staat en niet de fouten want daar gaat het niet om.
O,ja zou je me dan soms willen helpen met die fouten?
hoor graag van je
Moniek, 2010-05-10
( 0 )

Overigens claimen de Ieren dat zij de 1e waren met whiskey/y.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl