X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Invriezen van levensmiddelen: hoe en hoe lang?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+8
  Goed artikel ( +20 )
  Slecht artikel ( -12 )
RSS van Carambole Carambole Auteur op infoyo sinds
02 December 2008


Bekijk het profiel van Carambole
Datum: 05-01-2009
Auteur: Carambole
Diepgevroren producten zijn, wanneer ze toebereid worden, in veel gevallen niet te onderscheiden van verse producten. Maar hoe moet u de producten invriezen en hoe lang zijn ze houdbaar?

Wat te doen bij het invriezen van levensmiddelen

Hou bij het invriezen van producten rekening met het volgende:

  • Vries de producten snel in bij een zo laag mogelijke temperatuur, dit voorkomt dat er waterkristallen worden gevormd. Bij het ontdooien van de producten komt er dan te veel vocht vrij. Hierdoor worden de producten droog, zal de voedingswaarde teruggelopen zijn en ook de smaak gaat achteruit. Hoe lager de temperatuur, des te kleiner zullen de waterkristallen zijn.
  • Vries nooit producten in die al een keer ingevroren zijn geweest. De kwaliteit en de smaak gaat enorm achteruit. Wanneer u er niet zeker van bent of een product al ingevroren is geweest (denk aan vis en vlees) dan is het beter om het product geheel of gedeeltelijk te bereiden en daarna in te vriezen.
  • Alle producten die u wilt invriezen moeten eerst afgekoeld zijn en op de juiste wijze worden verpakt. Het materiaal moet ‘dampdicht’ zijn. Aluminiumfolie of –bakjes verdient de voorkeur, ook speciale diepvriesbakken zijn prima. Kartonnen dozen kunnen alleen gebruikt worden als ze geparaffineerd zijn . Gebruik ze nooit voor een tweede maal. Alle andere plastic bakjes, denk aan margarinekuipjes, yoghurtbekers, toetjesbakjes en andere soorten kuipjes en bekers lenen zich niet altijd voor het invriezen, omdat ze in de meeste gevallen niet ‘dampdicht’ zijn.
  • Zorg dat de verpakking goed is afgesloten. Gebruik geen elastiekjes, die vergaan snel bij lagere temperaturen.
  • Let bij de grootte van uw verpakkingen op de inhoud van uw diepvries. Probeer het zo economisch mogelijk in te delen.
  • Voorzie al uw producten van een etiket. Er zijn speciale diepvriesetiketten in de handel, maar noodzakelijk is dat niet. Zet de inhoud op het etiket, de datum van invriezen en eventueel de uiterste gebruiksdatum. Wilt u snel producten herkennen, gebruik dan gekleurde etiketten. B.v. groene etiketten voor groenten, gele etiketten voor vruchten, rode etiketten voor vlees.
  • Heeft u een moestuin en wilt u uw groenten invriezen, dan moet u de groenten blancheren.  Breng  een grote pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Leg de schoongemaakte groenten in een zeef en laat die in het kokende water hangen. De blancheertijd gaat in op het moment dat het water opnieuw aan de kook is. Doe het niet te kort, maar ook vooral niet te lang. Daarna de groenten onmiddellijk afkoelen met koud water.  De vitamine C en de kleur van de groenten blijft dan behouden.
  • Bij het invriezen van vis moet de vis echt vers zijn. Maak de vis schoon, spoel het af onder koud stromend water, maak ze droog met keukenpapier en verpak ze in porties.
  • Varkensvlees, lamsvlees en rundvlees zijn geschikt om te worden ingevroren. Kalsvlees is minder geschikt voor het invriezen omdat het vrij veel vocht bevat. De kans bestaat dat na het ontdooien er veel vocht vrijkomt en het vlees na de bereiding taai is.
  • Voeg aan het vlees dat ingevroren moet worden nooit kruiden,  zout of peper toe.
  • Soepen kunnen goed ingevroren wordenen;  zijn minstens 2 maanden houdbaar. De houdbaarheid is afhankelijk van de hoeveelheid vetten die er in zitten. De gebonden soepen worden na het ontdooien wel dunner.
  • Ontdooi de producten zo langzaam mogelijk. Leg de diepgevroren producten in de koelkast om te ontdooien. Leg het nooit in warm water, het komt de kwaliteit niet ten goede omdat er een te groot vochtverlies optreedt.
Groenten
Aardappelen: Gekookte aardappelen zijn niet geschikt om in te vriezen. Gebakken aardappelen, puree, aardappelcroquetjes, patat frites kunnen wel ingevroren worden nadat ze voorgebakken zijn.
Bewaartijd: 6 maanden.

3 - 4 maanden houdbaar: asperges,en prei
Blancheertijd: 2 à 3 minuten

6 maanden houdbaar: bloemkool, brtoccoli, knolselderij en spitskool
blancheertijd: 3 minuten

8 maanden houdbaar: koolraap en maiskorrels
blancheertijd: 4 minuten

10 maanden houdbaar: paprika's (niet blancheren), peultjes, postelein, rode kool, spaanse pepers, tomatenpuree (niet blancheren), tomatensap (niet kruiden of blancheren), tuinbonen, witlof, wortelen en zuurkool (niet blancheren)
blancheertijd: 4 minuten

12 maanden houdbaar: andijvie, raapsteeltjes, snijbonen, sperziebonen, spinazie en spruitjes.
blancheertijd: 2 à 3 minuten

Vis
2 maanden houdbaar: gekookte krab, gekookte kreeft, gekookte mosselen, gerookte paling (fileren voor het invriezen).

4 maanden houdbaar : baars, bot, brasem, forel, garnalen, haring, paling, poon, sardines en tong.

6 maanden houdbaar: griet, koolvis, kabeljauw, schol, tong filets, wijting, zeeduivel filets.

8 maanden houdbaar: scholfilets en tarbotfilets.

Vlees

2 maanden houdbaar: geparneerde kalfsschnitzels, bloedworst (minder geschikt), slavinken, hazepeper

3 maanden houdbaar
:  cervelaatworst, kalfsborst, kalfsgehakt, paté, rookvlees, rookworst, salami, saté,

4 maanden houdbaar
: rookspek, bacon, blinde vinken, ongeparneerde kalfsschnitzels, ossetong, spek, tamme eend, hert, konijn, rollade (gaar), tamme gans.

6 maanden houdbaar
: boterhamworst, braadworst, entrecote, frikandel,  ham, hamburgers, hart, kalfstong, kroketten, rollade (rauw), zwezerik, duif, wilde eend, wild zwijn, wilde gans.

8 maanden houdbaar
: tartaar (niet kruiden), kalfspoelet, eendeborst, fazant, wild konijn, ree, kip, kalkoen, ganzeborst

Vruchten
Minder geschikt om in te vriezen zijn: meloen, papaja, druiven en  bananen.

6 maanden houdbaar
: mango zonder suiker

10 maanden houdbaar
: perziken, pruimen, peren

12 maanden houdbaar
: sinaasappelsap, vlierbessen, vijgen, abrikozen, ananas, appel, appelmoes, appelsap, aardbeien, aalbessen, abrikozen, bosbessen, bramen, citroensap, dadels, druivesap, frambozen, kersen, kruisbessen, rozebottels

Hou er rekening mee dat de meeste vruchten vrij slap worden na het ontdooien. Veel vruchten laten zich wel goed in suikerwater invriezen. Gebruik dan 250 gram suiker per liter water. Ook kunnen vruchten bestrooid worden met kristalsuiker. Maakt u van de vruchten jam, dan is het geen probleem dat de vruchten na het ontdooien slap zijn.

Veel succes!

Reacties op dit artikel
Psdod, 2009-01-25
( +3 )

Leuk!
Ilse, 2009-02-07
( +37 )

Ik kan nergens terug lezen in het artikel hoe lang je kruiden kunt invriezen. Kunnen jullie mij dat ook vertellen?

Groeten Ilse
Feline, 2009-05-21
( +3 )

Kan je gekookte zeevruchten invriezen. En hoe lang kan je ze dan bewaren?
Groetjes
Carambole, 2009-05-23
( 0 )

Zeevruchten kunnen wel ingevroren worden (-18 graden), maar de smaak gaat snel achteruit. Dus niet langer dan twee maanden bewaren.
Brughuis, 2009-08-07
( +31 )

U zegt in dit artikel geen kruiden toevoegen, maar als ik dan gekruid vlees koop mag ik dat dan om een of andere reden niet invriezen,waarom niet?
Carambole, 2009-08-07
( +5 )

Als ik zelf gekruid vlees koop dan bewaar ik het wel in de vriezer als dat zo uitkomt. Dit doe ik dan wel voor een korte tijd, maar als ik vlees wil invriezen voor langere tijd doordat er b.v. een aanbieding is van kipfilet, gehakt, rundvlees e.d. dan kruid ik het beslist niet.
Anne, 2009-08-30
( -1 )

In zeeland zijn er platsen waar de wilde pruim en abrikoos groeit .Kan je deze in vriezen?
Carambole, 2009-08-30
( +1 )

Ook deze vruchten kunt u invriezen. Zie de tekst onder het kopje 'vruchten' hoe u dit kunt doen en hoelang u de vruchten kunt bewaren.
Kees, 2009-08-31
( +20 )

Kan ik zelf gemaakte aardbeienjam invriezen
Carambole, 2009-08-31
( 0 )

Helaas kan ik u geen antwoord geven op deze vraag.
Zelf jam maken doe ik heel veel. Als de pot goed gevuld is (tot aan de rand) zodat er zo min mogelijk lucht in zit, voorzien is van cellofaanpapier en een goed sluitende deksel, dan kan de jam maandenlang bewaard worden. Zet de potten wel op een koele, donkere plaats.
Dustria, 2009-09-01
( -1 )

Dank je voor de tip, zeker handig!
Jolanda, 2009-09-05
( +15 )

Ik maak zelf knoflooksaus, vaak te veel. Kan ik dit invriezen? Ik doe erin: Mayonaise, kwark, hardgekookte ei, peterselie, sjalotte en knoflook.
Carambole, 2009-09-05
( +1 )

Ik heb nog nooit knoflooksaus ingevroren, maar zou het gewoon proberen met een klein beetje. Wie weet dat u ons dan kan melden of het een succes is!
Joost, 2009-09-19
( -5 )



Hoelang kan je sperma invriesen
Nel, 2009-10-29
( +19 )

Kan ik champignons invriiezen zo ja hoe ?
Joyce, 2010-01-09
( +1 )

Tip:
als je iets in een diepvrieszak invries kun je het vacuum
zuigen met een rietje scheelt je veel plek in de vriezer en
er vormt geen waterkristallen.
Silvia, 2010-01-10
( +19 )

Ik heb wel eens zuurkoolstampot over,kun je dat ook invriezen?
Carambole, 2010-01-15
( +2 )

Champignons kunnen ook ingevroren worden. Snij ze in plakjes of laat ze heel. Bij het ontdooien komt wel veel vocht vrij.

Zuurkoolstamppot heb ik - net als boerenkoolstamppot - regelmatig ingevroren, zonder probleem. Dit betrof wel een stamppot waarvan ik iets over had. Bij voorkeur maak ik het vers en eet het onmiddellijk op.
Diny, 2010-02-28
( +2 )

Ik maak altijd stamppot voor meer maaltijden tegelijk. Eén portie eet ik dezelfde dag, en de andere porties vries ik in. Ik gebruik daarvoor altijd lege margarinekuipjes.

Wat je ook heel goed kunt invriezen, is zelfgemaakte "hemelse modder" ofwel chocolademousse. Aangezien ik alleen ben, en het recept voor 2 à 3 personen is, is dit wel handig. Hiervoor gebruik ik lege doosjes van verse roomkaas. Let wel: er worden rauwe eieren in gebruikt. Geen probleem voor het invriezen, maar wel voor het gebruik als men gevoelig is voor voedsel waarin rauwe eieren zijn verwerkt.
Eva, 2010-03-15
( -2 )

Als je zelf jam maakt en deze lang wil bewaren, kan je deze (nog wel warm) in een glazen pot doen. Tot aan de rand vullen, deksel erop draaien en daarna ondersteboven zetten. De bacteriën die nog in de lucht aan het deksel zitten, moeten nu door de nog warme jam naar boven, maar door de hitte gaan deze dood. Dit kan je ook die met appelmoes, enz.
Guus, 2010-05-15
( -1 )

Smeer boter kun je dat invriezen
Anneke, 2010-05-30
( +57 )

Kan je aardbeien/ yoghurt-bavarois invriezen? Er zit gelatine, geklopte eiwitten en slagroom in en ik weet niet zeker hoe mn de gelatine " werkt' bij invriezen???
H.f. kleuver, 2010-06-20
( -1 )

Kan je iets dat met een lage temperatuur is ingevroren ook maar 1 week bewaren in een 1 sterren vriesvak?
Paulina, 2010-07-25
( +5 )

Vraag heb Kalkoen gekregen na kerst wel bevroren ! nu 8maanden er na kan ik die nog eten
Carambole, 2010-07-30
( 0 )

Paulina, ik zou er zelf geen probleem van maken, maar laat het niet veel langer in de vriezer zitten want de smaak gaat achteruit.
Xandra, 2010-08-26
( +6 )

Leuke en makkelijke tips over invriezen,mijn vraag:

Kun je ook jus, van je gebraden vlees ook invriezen,er is altijd wat over.

vriendelijke groeten van xandra
Carambole, 2010-08-30
( +2 )

Jus invriezen doe ik regelmatig en geeft geen probleem.
Louise, 2010-09-02
( +17 )

Kan ik vlees wat ingevroren is, ontdooien, bakken en weer invriezen
Betty, 2010-09-04
( +8 )

Ik heb bitterballen gevuld met groente anderhalf jaar in de vriezer kan ik die nog gebruiken?
Francis, 2011-01-17
( +10 )

Ik heb snijbone rauw ingevroren, hoe lang kan ik die bewaren?
Oom gijs, 2011-08-22
( +8 )

Dag,

Kan ik mijn overleden eekhoortje invriezen naast de bosbessen die ze zo adoreerde?

groetjes,

Oom Gijs
Maria, 2011-08-25
( +25 )

Kun je een aardappelsalade invriezen? De aardappels zijn natuurlijk gekookt, maar dat is bij puree toch ook zo.
Jozef, 2011-09-15
( 0 )

Hoe kan ik het best peren invriezen?
Arie, 2011-10-12
( +10 )

Ik ga zelf appelmoes maken, het was een goed appeljaar. Ongeveer 200 kg appels van één boom. Nu hebben we al pruimenjam gemaakt en chutney, taarten, etc. Voor de meeste producten wordt gesteld dat potten uitgekookt moeten worden, is dit voor de appelmoes ook het geval, of moeten ze gewoon schoon zijn. Ze gaan na bereiding de vriezer in.
Groet,
Arie
Marcel, 2011-10-12
( +25 )

Kan ik ongepelde garnalen invriezen
deze zijn wel gekookt
Cindy, 2011-12-16
( +13 )

Goeie vraag Marcel: kan je gepelde garnalen (voorverpakt) ook invriezen?
Verschoor, 2011-12-24
( +2 )

Hoe vries ik gerookte forel in?
Hoi, 2012-02-14
( +3 )

Goeie vraag marcel je bent echt een gangsterboy!
Agnes, 2012-03-09
( +4 )

Hoe kan je zien of vis wanneer geserveerd met een of ander sausje, ingevroren is geweest of niet? kleur graat ?
Jan van ruijven, 2012-04-07
( +13 )

Kan varkenshaar die 2 jaar is ingevroren ,nog wel gegeten worden ,zonder hier ziek van te worden?
Jan van r, 2012-04-07
( +28 )

Kan een varkenshaasje dat al 25 Maanden in de diepvries gelegen heeft ,
nog zonder nadelige gevolgen opgegeten worden?
Netty, 2012-09-20
( +2 )

Wat voor vleeswaren kan je invriezen????
Yvonne, 2012-12-19
( +9 )

Kan ik zelfgemaakte chocolademousse invriezen?
Erna, 2013-04-04
( +9 )

Hey, een klein vraagje. Kan ik gecondenseerde melk (uit een blikje) invriezen?
Maria, 2014-07-01
( 0 )

Wat een rare vragen hier, ik zou zeggen je hebt n vriezer, probeer t gewoon uit, neus en ogen heb je zelf
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl