X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De geschiedenis van de pizza

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van yellow yellow Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2009


Bekijk het profiel van yellow
Datum: 04-06-2009
Auteur: Yellow
Al sinds de oudheid bakt men in ItaliŽ platte broden in houtovens. Deze broden waren in verschillende vormen, gegarneerd met verschillende kruiden, olijven, tomaten en andere ingrediŽnten.

Pizza

Pizza De pizza heeft een lange geschiedenis. De regio Campana, met name de stad Napels, is de plek waar de pizza vandaan komt. Wat de eerste ingrediŽnten precies waren is niet bekend. Langzamerhand verspreidde de pizza zich over ItaliŽ. Aan het einde van de 19e eeuw verspreidde de pizza zich over de rest van de wereld. Hoewel er vele soorten pita's en pizza's bekend zijn rond de Middellandse Zee, breekt Napels wel alle records aan de diverse soorten en maten. Al sinds het jaar 1000 zijn er beschrijvingen bekend over deze platte broden en de manier waarop ze gemaakt en gebakken werden. In de eerste beschrijvingen werden de pizza's gegarneerd met olijfolie, knoflook, kaas en ansjovis of kleine visjes, die in de buurt gevangen werden. Ze werden gebakken in de open haard, soms per twee op elkaar met de ingrediŽnten ertussen.

Pizzaria

Pizzaria

De eerste pizzaria's kwamen in Napels met ovens, gemaakt van bakstenen, waarin men hout brandde. Door de koks van de betere eetgelegenheden werden geen pizza's gebakken, want in de 16e en 17e eeuw waren pizza's voor de arme bevolking en als rijke at je dus geen pizza's. Maar in de 17e eeuw kwam de tomaat als extra ingrediŽnt op de pizza en dat viel ook bij de rijkere mensen in de smaak. Rond 1770 drong ook het nieuws van de lekkere pizza's door in het koninklijk paleis. Koning Ferdinand I Bourbon, de koning van Napels, hield van een eenvoudige maaltijd en voor hejm werden speciale pizza's bereid in de winkel van Antonio Testa. Ook bestelde hij vaak pizza's als mensen bij hem kwamen eten. Zijn zoon Ferdinand II, die na hem koning werd was zo gek op pizza's, dat hij een speciale oven in het paleis liet bouwen en de zoon van Antonio Testa inhuurde als kok om de pizza's te bakken.

Eenvoudige pizza's bleven lange tijd het hoofdvoedsel van de armere mensen. Ze werden ook verkocht op straat of op de markten. In 1889  werde de pizza zo populair, vooral buiten de grenzen van ItaliŽ. Marguerita, de koningin van ItaliŽ, at voor het eerst een pizza, tijdens haar bezoek aan Napels. Voor haar werden pizza's gebakken met knoflook, mozzerella, basilicum en tomaat. Dit waren de kleuren van de Italiaanse vlag. Sindsdien is deze pizza bekend als pizza Marguerita.
Italiaanse immigranten hebben de pizza meegenomen naar Noord-Amerika. Al snel werd de pizza heel populair. In Napels worden de beste pizza's nog steeds gemaakt met buffel-mozzerella.
Tegenwoordig zijn er pizzaria's over de hele wereld en kan men ook in de supermarkten pizza's kopen in alle vormen en maten. Nog steeds is het bij jong en oud een favoriet voedsel.

Reacties op dit artikel
Carina03, 2009-06-04
( -4 )

Hoi Yellow, heb je hem al eens zelf gemaakt van brooddeeg? Dat is pas ECHT lekker.
Charsha, 2010-02-12
( +1 )

Eerste pizzaria's kwamen in Napels met ovens, gemaakt van bakstenen, waarin men hout brandde. Door de koks van de betere eetgelegenheden werden geen pizza's gebakken, want in de 16e en 17e eeuw waren pizza's voor de arme bevolking en als rijke at je dus geen pizza's. Maar in de 17e eeuw kwam de tomaat als extra ingredi√ęnt op de pizza en dat viel ook bij de rijkere mensen in de smaak. Rond 1770 drong ook het nieuws van de lekkere pizza's door in het koninklijk paleis. Koning Ferdinand I Bourbon, de koning van Napels, hield van een eenvoudige maaltijd en voor hejm werden speciale pizza's bereid in de winkel van Antonio Testa. Ook bestelde hij vaak pizza's als mensen bij hem kwamen eten. Zijn zoon Ferdinand II, die na hem koning werd was zo gek op pizza's, dat hij een speciale oven in het paleis liet bouwen en de zoon van Antonio Testa inhuurde als kok
Charsha, 2010-02-12
( -3 )

Eenvoudige pizza's bleven lange tijd het hoofdvoedsel van de armere mensen. Ze werden ook verkocht op straat of op de markten. In 1889 werde de pizza zo populair, vooral buiten de grenzen van Itali√ę. Marguerita, de koningin van Itali√ę, at voor het eerst een pizza, tijdens haar bezoek aan Napels. Voor haar werden pizza's gebakken met knoflook, mozzerella, basilicum en tomaat. Dit waren de kleuren van de Italiaanse vlag. Sindsdien is deze pizza bekend als pizza Marguerita.
Italiaanse immigranten hebben de pizza meegenomen naar Noord-Amerika. Al snel werd de pizza heel populair. In Napels worden de beste pizza's nog steeds gemaakt met buffel-mozzerella.
Tegenwoordig zijn er pizzaria's over de hele wereld en kan men ook in de supermarkten pizza's kopen in alle vormen en maten. Nog steeds is het bij jong en oud een favoriet voedsel.
Charsha, 2010-02-12
( -1 )

Sahron, 2010-11-28
( -2 )


hahahaha
Jan, 2011-09-02
( +1 )

Wtf!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl