X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Herfstgroenten op tafel

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van emfkruyssen emfkruyssen Auteur op infoyo sinds
08 Augustus 2008


Bekijk het profiel van emfkruyssen
Datum: 29-07-2010
Auteur: Emfkruyssen
Het is nog volop zomer, maar de herfst nadert. Het najaar met zijn regen, kou en wind vraagt om vitamines, die onmisbaar zijn om je weerstand op peil te houden. Kies daarom in het najaar voor hefstgroenten, de groenten van het seizoen.†

Kenmerken van de beste kwaliteit

Typische herfstgroenten zijn in het algemeen stevig en
robuust.
Je kunt kiezen uit pompoenen, paddenstoelen, knolselderij,
bleekselderij, koolrabi, bieten, prei, witlof en schorseneren.

Let er bij het kopen op dat:
een poempoen een mooie, egale kleur heeft en in verhouding
tot zijn maat nogal zwaar is.
Oranje pompoenen zijn zoeter als ze kleine bruine vliekjes op
de schil hebben.

Paddenstoelen er stevig en vlezig uitzien, veerkrachtig
aanvoelen en ruiken naar licht vochtige aarde.

Pastinaak wat kleiner is. Kleine pastinaken hebben een
fijnere smaak en textuur.

Prei aan de uiteinden wit en knapperig is en het groen stevig
en niet verlept. 

Vezelrijke schorseneer

De schorseneer wordt weleens misprijzend de 'armeluis-
asperge'  genoemd. Toch zijn schorseneren rijk aan
waardevolle voedingsstoffen. Ze bevatten veel vezels.

Vezels kun je niet verteren, maar deze bijzondere stoffen zijn
toch goed voor je. Ze zorgen voor een goede stoelgang en
geven een vol gevoel, zodat je niet snel te veel eet.
Ook voor hart- en bloedvaten zijn vezels goed.

Verder bevat schorseneer veel ijzer en vitamine C. Het schillen
van schorseneren hoeft geen lastig karweitje te zijn wanneer je
ze met een dunschiller onder de kraan schilt of wanneer je ze
in een bak met water legt en dan met een dunschiller afschilt.

Het schillen gaat met een dunschiller een stuk gemakkelijker.
Maar je kunt ze ook ongeschild koken. Spoel ze even schoon
onder de klraan voordat je ze in de pan doet.  
De schil trek je er na het koken heel gemakkelijk vanaf.

Bleekselderij om te wokken

Bleekselderij staat vooral bekend als saladegroente. Toch kun
je er veel meer mee doen.
Je kunt bleekselderij koken, stoven en bakken.

Heerlijk en eenvoudig te bereiden is bleekselderij met
paddenstoelen uit de wok.
Je hoeft daarvoor een struik bleekselderij te wassen en in
reepjes te snijden. Daarna 250 gram gemengde padden-
stoelen schoonborstelen en in plakjes snijden.
Vervolgens 1 gepelde, gesnipperde ui in wat olie glazig
wokken in de wok. 2 teentjes knoflook erboven uitpersen
en de bleekselderij en paddenstoelen toevoegen.
Enkele minuten roerbakken en op smaak brengen met zout
en peper. 

Heerlijk met zilvervlies rijst of gewone rijst of gekookte 
aardappelen.

Bestemd voor 4 personen!

Geen citroenen meer weggooien

Soms zijn er in een recept maar 1 of 2 eetlepels citroensap
nodig. Dat is eigenlijk jammer van die hele citroen.
Natuurlijk kun je een partje van de overgebleven citroen
serveren bij vis of een restje citroensap gebruiken voor
het maken van een lekkere citroenjoghurt of een dressing
voor een salade.

Toch is het voordeliger om te kiezen voor citroensap in een
klein geel plastic flesje. Daarmee heb je lang citroensap
op voorraad.

Bewaar het flesje na het openen wel in de koelkast.
Het blijft een aantal weken tot maanden goed.

Kies de juiste olijfolie

Een olijfolie om een gerecht mee te bereiden hoeft niet duur
te zijn. Het gaat dan namelijk niet zozeer om de smaak, maar
om het bakken op zich.

Uit smaakproeven blijkt dat je geen verschil opmerken kunt
tussen warme bereiding met een zeer goede olijfolie of met
een olijfolie van mindere kwaliteit.

Kies voor bakken of wokken dus geen extra vierge olijfolie,
maar een gewone goedkopere soort.
Maar wil je genieten van de pure smaak van olijfolie (bijvoorbeeld
op een slalde of bij brood) kies dan wel voor de duurdere extra
vierge variant.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl