Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Recept voor court-bouillon (1 liter)

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Ruben Ruben Auteur op infoyo sinds
02 Januari 2009


Bekijk het profiel van Ruben
Datum: 12-01-2009
Auteur: Ruben
Een court-bouillon wordt gebruikt om diverse soorten vis langzaam in te garen (pocheren). Hierdoor†trekt de smaak van de bouillon in de vis en blijft de vis door het langzame garen heerlijk mals en sappig. Court-bouillon is gemakkelijk in te vriezen en dus voor langere tijd te bewaren, maar ook in de koelkast tot een dag of 5.

Benodigdheden

  • Een ruime marmite (bouillon of soeppan met een dikkere bodem)
  • Een tweede ruime pan
  • Puntzeef of bolzeef
  • Schone theedoek of passeerdoek*
  • Scherp (koks)mes
  • Snijplank
  • Eventueel een keukenweegschaal
  • Eventueel een thermometer

* Een passeerdoek is een, meestal witte, doek met een minder hoge stikseldichtheid dan een theedoek. Hierdoor blijven grovere onderdelen in de doek hangen, maar kan de smaak van het product gemakkelijker door de doek. (tov een theedoek)

IngrediŽnten

  • 100 gram ui
  • 20   gram (witte) prei
  • 80   gram wortel
  • 1     peterseliestengel
  • 1     dl droge, witte wijn
  • 1     dl azijn
  • 8     dl schoon water
  • 0,5  gram tijm
  • 3     gekneusde peperkorrels (of 1 gr)
  • 1/2  laurierblad
  • 8     gram keukenzout

Bereidingswijze

  • Maak alle groenten goed schoon, snijdt ze in gelijke stukken en doe ze in de marmite
  • Voeg de overgebleven ingrediŽnten toe en zet de marmite op een hoog vuur
  • Breng de bouillon niet aan de kook, maar verhit het tot een 95 graden Celcius
  • Laat de bouillon een half uur op ongeveer 95 graden Celcius trekken
Voor het passeren (zeven) van de bouillon:
  • Maak de schone theedoek of passeerdoek goed nat met koud water en wring hem uit
  • Leg de koude, natte theedoek/passeerdoek in/op de puntzeef/bolzeef
  • Houdt de zeef boven de tweede ruime pan
  • Giet voorzichtig de hete bouillon in de zeef en vang de bouillon op in de tweede ruime pan

Tip:
Leg een natgemaakte keukendoek of keukenpapier onder de snijplank, dit voorkomt schuiven.
Om te voorkomen dat de bouillon gaat koken, kunt u wat koud water gereed houden om bij te schenken.

Bewaaradvies

Laat de gepasseerde/gezeefde court-bouillon zo snel mogelijk, zonder afdekking, tot een graad of 2 Celcius afkoelen. Trek een stuk keukenfolie over de pan met court-bouillon en zet hem in de koelkast. De bouillon is onder die omstandigheden een dag of 5 houdbaar.
De court-bouillon is ook goed in te vriezen, bijvoorbeeld in ijsblokzakjes. Dit stelt u in staat in ťen keer een grotere hoeveelheid te maken om veel later te gebruiken.


Opmerking;
Zonder deksel afkoelen voorkomt condensvorming dat later terugvalt in de bouillon, dit beÔnvloedt de smaak nadelig.
De keukenfolie zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de bouillon kan, waardoor de houdbaarheid beter blijft. Het pannendeksel laat wel zuurstof bij de bouillon.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2014 - Infoyo.nl