X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Eten en drinken" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat eten we met kerst

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Jnbh Jnbh Auteur op infoyo sinds
09 December 2009


Bekijk het profiel van Jnbh
Datum: 10-12-2009
Auteur: Jnbh
Als in december de donkere dagen voor kerstmis weer aanbreken bekruipt mij telkens weer een gevoel van nostalgie. Ik zoek dan naar de warmte van vroegere dagen toen geluk nog heel gewoon was. Ik weet ook wel dat tijden veranderen en dat vroeger nooit terugkomt, maar de illusie kan wel opgeroepen worden.

Eten

Als we aan kerstmis denken, denken we vaak aan buitensporig eten. Ieder jaar moet het luxer, liefst extravagant en buitenlands. In supermarkten weet men niet hoe men de vele stuffed turkey, smoked salmon, patť de foie gras en wat al niet meer aan moet slepen.

Vroeger

Hoe anders was dat vroeger. Mensen hadden geen geld om uit te geven aan allerlei luxe en toch slaagden ze er in om met letterlijk bijna niets de heerlijkste gerechten op tafel te toveren.
Het geheim was, denk ik nu, liefde. Als kind smulde ik van een door mijn moeder klaargemaakte ďjan in de zakĒ, gemaakt van oud brood. Als ik nu aan mijn kinderen of zelfs aan mijn vrouw vraag of ze weten wat dat is wordt ik alleen meewarig aangekeken.

Kookkunst

Als ik, beste lezer, dus aan kerstmis denk, denk ik aan vooral aan mijn moeder, haar onbeschrijfelijke liefde voor haar kinderen, haar ongelooflijke kookkunst, maar ook aan haar talent om van werkelijk niets iets te maken.
Ik weet bijna niets meer over de heerlijke gerechten die ze op tafel kon toveren, een gerecht is me echter bijgebleven omdat ik haar vaker mocht helpen bij de bereiding ervan.
Hier volgt het recept

Zuurvlees

Dit is een traditioneel Limburgs rundervleesgerecht. In het verleden werd het vlees in azijn gezet om langer te kunnen bewaren. Bij het bereiden van het vlees werd het dan gezoet met stroop om de zurigheid eruit te halen. Een heel aparte lekkere zoetzure smaakcombinatie die nu nog heel geliefd is in Limburg.

IngrediŽnten
500 gram runderlappen (geschikt voor stoven, niet te mager dus)
2 in stukjes gesneden uien (niet gesnipperd, iets grover), 2 a 3 dl azijn, zelfde hoeveelheid water, ruim halve pot stroop (appel en/of peren), 2 laurierbladeren, boter of olie

Dag van tevoren het vlees in stukken snijden en in een schaal doen.
Vlees in de schaal met azijn en water onder zetten (verhouding azijn/water moet fifty/fifty zijn).
Roer de stukken ui er doorheen en laat dit mengsel 1 nacht (afgedekt met folie) in de koelkast staan.

De dag erna het vocht afgieten, maar wel bewaren. Het vlees met uien en laurierbladeren aanbraden en daarna het vocht er weer bijgieten.
Dan het gerecht zoeten met ruim een halve pot stroop en in ruim 2 uur gaar laten stoven.
Halverwege even proeven of het niet te zoet of te zuur is geworden. Afhankelijk hiervan kan je met het toevoegen van azijn of stroop de gewenste smaak verkrijgen.
Het vlees in ruim twee uur gaar laten worden.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl